Az Európába és Amerikába érkező menekültek nagy átlagban egészségesebbek, mint a befogadó országok polgárai – derült ki egy frissen közzétett kutatásból. Már persze azok, akik eljutnak valamelyik európai országba, és nem vesznek oda a Földközi-tengerben. Pedig erre egyre nagyobb az esély, tekintve, hogy többet nem fut ki az Aquarius mentőhajó.

 

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a gazdag befogadó országok lakói, sőt inkább segítik a betegségek elleni harcot, tekintve, hogy sokuk egészségügyi dolgozóként helyezkedik el. A University College London kutatóinak felmérése szerint csak a bevándorlásellenes érzelmek felkorbácsolására jók az olyan kitalációk, hogy a bevándorlók ismeretlen betegségeket terjesztenek és egészségügyi kockázatot jelentenek. A két éven át készített tanulmányból egyebek között kiderül, hogy a bevándorlók várható élettartama általában magasabb, mint a befogadó országok lakóié, és kisebb valószínűséggel halnak bele olyan betegségekbe, mint a rák vagy a szívbetegség. Jóval hajlamosabbak ugyanakkor az olyan betegségekre, mint a hepatitis, a HIV-fertőzöttség és a tuberkulózis, ám ezeket leginkább a bevándorlóközösségekben és nem a többségi lakosság körében terjesztik. „Azt állítjuk, hogy a bevándorlók egészségesebbek, pozitívan hozzájárulnak a befogadó országok gazdaságához, és az olyan gazdag országokban, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, a bevándorlók teszik ki az egészségügyi munkaerő jelentős hányadát” – mondta Ibrahim Abubakar, a londoni tanulmány egyik készítője.

A szerzők 96 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, és a 15 milliós menekültpopulációban előforduló több mint 5400 halálesetet elemezték. Azt találták, hogy a halálozási arány kisebb volt a KeletÁzsiából és Latin-Amerikából, ám magasabb az Észak-Afrikából és Kelet-Európából érkezett migránsok, mint a hat vizsgált nyugat-európai befogadó ország lakói körében.

A hét egyik legszomorúbb híre, hogy a menekültválság enyhítésében fontos szerepet játszó Aquarius mentőhajó befejezi tevékenységét. A civil szervezetek (köztük az Orvosok Határok Nélkül) által működtetett hajók – előbb az Aquarius 1, majd az Aquarius 2 – menekültek ezreit mentette ki a Földközi-tengerből, ám szeptemberben Franciaország tagadta meg, hogy partjainál kiköthessen, korábban pedig Olaszország, Málta és Görögország is lezárta kikötőit a hajó elől.

Becslések szerint a Földközi-tengerben idén több mint 2000 menekült halt meg.

FOTÓ: MAUD VEITH, AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!