Megkezdte a migránsok elleni, a kampányban ígért fellépését az új osztrák kormány – és ezzel több tízezer magyar gyerek jár rosszul.

Sebastian Kurz kancellár és helyettese, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache egyaránt Orbán Viktor lelkes rajongója. Olyannyira, hogy a kampánybeli tévévitájukon még össze is vitatkoztak tavaly ősszel, hogy melyikük ápol jobb személyes viszonyt a magyar kormányfővel. Ennek dacára a jobboldali bécsi kormány egyik legelső intézkedése rengeteg magyart sújt.

A Der Standard című napilap információi szerint ugyanis csökkentik a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlék összegét. 2016-ban az osztrák állam 80 millió eurót utalt ezen a jogcímen Magyarországon élő gyerekek után. Az új rendszerben viszont az Ausztriában járulékokat fizető közép- és kele-teurópaiak jóval kevesebb pénzt kapnak vissza családtámogatásként, mint az osztrákok, ha a gyerekük nem él Ausztriában.

Ezzel csaknem 40 ezer magyar gyerek esik el a támogatástól. A hvg.hu által közölt adatok szerint a külföldre utalt családi pótlék listáját a magyarok vezetik, összesen 38 895 magyar kiskorú után fizetett az osztrák állam. Szlovákia a második, Lengyelország a harmadik. Az összkiadás 273 millió euró volt, ezt akarják most visszanyesni. Ausztria 114 milliót spórolna, vagyis 40 százalékos veszteséggel számolhatnak a magyar családok.

A megtakarítás a bécsi költségvetés kiadásainak 2 ezrelékét sem éri el. A magyarok legfeljebb Brüsszelben bízhatnak: az Európai Unió megvizsgálja, hogy a tervezett szabályozás nem sérti-e az unió szerződéseit. Kurzék mindenesetre azt szeretnék, ha példájukat a többi tagállam is követné.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!