Súlyos nadrágszíjmeghúzásokat tervez az Orbán-kormány jövőre: a megszorítások becslések szerint elérhetik a 700-1000 milliárdot is. Ezek döntően a lakosságot terhelik, kevesebb jut szo­ciá­lis kiadásokra, munkaügyi ellátásokra és lakástámogatásra, míg az egészségügyre fordított kiadások 9 százalékkal csökkennek.

Ugyanakkor a közmédiára, immár a tisztogatás után, milliárdokkal jut majd több. Nem meglepő a mostani kiszivárogtatás – vélekedett a jövő évre tervezett költségvetési megszorításokról Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.

Mint mondta, bár az idei évet elég nehéz értékelni, az átmeneti (válságadók) és az egyszeri (nyugdíjjárulékok átirányítása, magánkasszák államosítása) hatások okán, annyi bizonyos, hogy a „tisztított” alapfolyamatok szerint az idei évben a GDP 6 százalékát közelítené az államháztartás hiánya, miközben jövőre 3 százalék alá kellene szorítani ezt a mutatót. Így 2012-ben közel 1000 milliárd forintos költségvetési egyenlegjavulást kell elérnie a kormányzatnak. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az idei évben „fiskális kiengedés” jellemezte a gazdaságpolitikát, mert bár a kiadási oldal nem szállt el, de jelentős adóbevételekről mondott le a kormány. Ráadásul már a 2010-es költségvetést is érték egyszeri hatások, vagyis jövőre jelentős és valódi költségvetési megszorításnak kell következnie.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!