Boldogan, énekelve vonult végig az Andrássy úton az idei Meleg Méltóság Menete. Csak egy kis kerülőt kellett tenniük az Oktogonnál, hogy az ellentüntetőket kikerüljék. Az ellenük demonstrálók viszont több ízben is összecsaptak a rohamrendőrökkel.

  <h1>fotó: Mohai Balázs, MTI</h1>-
  <h1>fotó: Halász Nóra</h1>-

fotó: Mohai Balázs, MTI

- – Kép 1/2

A Hősök terére már eljutni is kalandos volt. A BKV ugyan szólt előre, hogy változik a menetrend és az útvonal is, sokaknak problémát okozott a szombat délutáni nyüzsgésben a variálás. „Na, ez is a buzik miatt van” – kommentálta az alternatív útvonalat egy bajuszos bácsi, igaz, ő mindenképpen a végállomáson szállt le, szóval mindegy is volt neki, melyik hídon kerül a busz. De volt olyan is, akin már látni lehetett, hogy hova megy: színes esernyők, kitűzők és transzparensek is utaztak a buszon, többnyire néma, szemüket a földre sütő gazdáik kezében. A melegfelvonulás elindulása előtt még beszédet mondott Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője (Harvey Milk volt az első bevallottan homoszexuális képviselő Amerikában), akinek fő üzenete az volt: hiába diszkriminálja az új alkotmány a melegeket, azért mi mind egyenlőek vagyunk. Szavait taps és ováció fogadta.

A szervezők és segítőik végig nagy odafigyeléssel és óvatossággal instruálták a szórakozni, táncolni és ünnepelni akaró mintegy kétezer fős tömeget. Néha talán túlzottnak tűnt az aggodalom, legalábbis belülről nem tűnt úgy, hogy bármi gond lenne. Időnként az emberfolyam szélére kerültem, ilyenkor az utca két oldalára tekintve megdöbbentett, mennyien állnak és bámulnak. Sokak kezében volt fényképezőgép, telefon, többen integettek. De volt néhány ég felé nyújtott középső ujj is, egy kutyasétáltatós bácsika a földre sercintett, miközben hátat fordított az utcányi tömegnek. Wolf Kati dalát hatalmas örömmel fogadták a menetelők, nem kis büszkeséggel fedeztem fel, hogy az olasz fiúk is dúdolják mellettem, na ugye, hogy volt értelme a dalfesztiválnak?

Aztán az Oktogon előtti sarkon végig zizegett a sorokon a figyelmeztetés: „Elterelnek, vigyázzatok!” Senki se kiabáljon, senki se mutogasson, viselkedjetek kulturáltan – fegyelmeztek a szervezők, az arcokról pedig lefagyott a mosoly. A kamionról már nem szólt ablakrezegtető zene, elhalkultak a dobok, sokan a földre szegezték a tekintetüket. „Ne nézz fel, nem akarod látni!” – súgja a mellettem álló fiú fülébe a párja, miközben egymás kezét szorítják. Én körülnéztem. Talán dacból, büszkeségből, de lehet, félelmemben. Hogy lássam, kik azok, akik „odakint” üvöltenek. Köpködő, mutogató, gyalázkodó embereket láttam. Hogy kik voltak? Fiatal lányok. Idős asszonyok. Férfiak, fiúk, apókák. Családok. Rossz volt ott állni a síneken, és várni, hogy tovább induljon a menet. Szégyelltem magam, és szégyellték magukat mások is.

Túl hosszúnak tűnt az a két perc, mire újra elindulhatott a menet. Aztán a Liszt Ferenc téren már ismét helyreállt a jókedv, megint jó zene szólt, az Opera környékén a kávézók teraszán üldögélő külföldiek már integettek és mosolyogtak. A Kossuth térig döcögtünk, lassan, meg-megállva, de végül csak eljutottunk a kitűzött célig. Nem kis büszkeség ez, már magában is. Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő még szólt néhány szót, de meg kell valljam, ehelyett inkább a kordonon kívül állókat lestem, meg azt, hogy tudok kislisszanni közöttük. Néhány rendőr figyelmeztetett, ha egyszer kimegyek, nem jöhetek vissza. A felelősséget vállaltam. Majd jövőre újra bekéredzkedem.

 

Az ellentüntetők, akik az Oktogonnál gyülekeztek, a rendőrök szerint mindössze 150-en voltak. Többen közülük különféle tárgyakat, üvegeket dobtak a rohamrendőrök felé, akik cserébe könnygázzal fújták le őket. Néhányan megpróbáltak áttörni a kettős kordonon is, őket gumibottal és paprika spray-vel fékezték meg. A Kossuth téren is feszült volt a hangulat, de nagyobb problémák nélkül zajlott le a rendezvény.

 

Házasság a macskával

A KDNP ifjúsági szervezete továbbra is értelmetlennek és a célkitűzéseit tekintve zavarosnak tartja a homoszexuálisok felvonulását, véleményük szerint a házassághoz két igen kell és két nem. Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke azt mondta: a gyülekezési jog alapjoga mögé bújva közterületen zajlik egy kordonokkal elzárt nem nyilvános felvonulás, ahol a nemzetközi résztvevők száma csaknem megegyezik a jelen lévő rendfenntartó erők létszámával. A kereszténydemokraták diszkriminatívnak tartják a természeténél fogva különböző dolgok azonos módon kezelését, így szerintük nem tehető egyenlőségjel a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasság és az azonos nemű személyek együttélése közt. Stágel szerint „jogos kritikával kell illetni minden olyan törekvést, ami az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló házasság intézményét bontaná meg, máskülönben még eljöhet az az idő is, amikor valaki a macskájával, a cégével vagy esetleg több személlyel kíván házasságot kötni”. A Jobbik provokációnak nevezte a melegfelvonulást, amelynek betiltása érdekében az alkotmány módosítását is szükségesnek tartja.

(MTI)

 

Az utóbbi években Magyarországon is agresszió nyomta el a melegek felvonulásait, ám környezetünkben sem sokkal jobb a helyzet. Csak az elmúlt egy hónap eseményeit tekintve: Splitben, a horvát tengerparton pár száz felvonulóra 10 ezer ellentüntető támadt rá. A varsói melegfelvonuláson 4-5 ezren vettek részt, szélsőjobboldali fiatalok petárdákkal dobálták meg őket. Moszkvában már az engedélyt sem kapták meg a melegek, hogy felvonulhassanak. Azért pozitív példákból is akad: Bukarestben szerény, de incidensmentes volt az idei rendezvény, körülbelül kétszázan – köztük az amerikai, a brit és a svéd nagykövet – meneteltek. Atrocitások nélkül emeltek szót a melegek jogaiért Pozsonyban is, ahol 1500-an vettek részt a felvonuláson.

Sok helyen (a muszlim országok legtöbbjében, Ázsia 23 országában) még mindig börtönbüntetés, vagy akár halálos ítélet is járhat (Irán, Afganisztán, Szaúd-Arábia, Jemen, Szomália, Szudán és Mauritánia) a homoszexualitás felvállalásáért. Mindenesetre a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést és erőszakot elítélő határozatot fogadott el pénteken az ENSZ legfontosabb emberjogi szervezete, első ízben a szervezet történetében. A határozat mellett szavazott Magyarország is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!