Már a fagylaltoknak is van éjszakája, amit nagy szerencsénkre nem valamelyik hűs hónapban, hanem augusztus 14-én tartanak, országszerte. A Fagylalt Éjszakáján fél áron nyalhatjuk el a leghűsítőbb nyári finomságot rengeteg cukrászdában, ennek kapcsán megnéztük, mi történt „fagyifronton” az elmúlt időszakban.

 
Különleges fagyik - Fotó: Németh András Péter

Anyu citromos sörös fagyival hűti magát, bár kacérkodott a madártejessel is, apu hagyománytisztelő, a csoki-vanília vegyest részesíti előnyben, főleg akkor, ha csavaros. Érdeklődve, ugyanakkor kétkedve olvassák a táblácskákon a sajttorta és a lecsó feliratokat. Az energiaitalos nyalánkságról persze lebeszélik a nagylányt, a kicsik viszont megrögzötten ragaszkodnak kedvenceikhez: a Hupikék törpikék- és a Hello Kitty-fagyijukhoz. Bár újabban a hupikék és a rózsaszín édességet időnként felváltja a Minyonok vagy Spongyabob Kockanadrág sárgája. (Mindez persze csokis-kókuszos szélű tölcsérben, a tetején színes cukorkákkal…)

Csak a fantázia szabhat határt a főzött és fagyasztott fagylaltok ízének (sütőtök, kapros túrós lepény, almás pite stb.), de a fantáziafigurák neveivel ellátott tölcsértöltelékek vajon miből készülnek? Mert nyilván nem törpökből, kiscicaszerű kislányból, minyonokból, szivacsból…

Többen úgy okoskodnak, hogy, mivel a törpök sok áfonyát esznek, ez lehet a kék fagyi alapja, egyesek a rágógumi ízét vélik felfedezni, mások szerint ezt kizárólag csak Hókuszpók tudhatja, és ha megkérdezték, a fagylaltárus vagy vaníliát említ, vagy sztracsatella, netán tutti-frutti alapokra hivatkozik. És akkor még a színéről (azurro) nem is beszéltünk. Valószínűleg Bagamérije válogatja, ki miből alkotja meg a gyerekszemnek vonzó étket, a színezőanyag és a cukor mennyisége a lényeg.

„Tulajdonképpen nincs semmilyen íze, a tejszínes alaphoz csak a színt adó ételfesték kerül” – rántja le a leplet az édes talányról egy budapesti cukrászhölgy, miközben az ostyára kanalazza az ezek szerint placebo gombócot. – „Ellenben a Hello Kitty lehet gyümölcsalapú, áfonyás vagy epres ízesítésű.” Ha pedig a gonoszokat szolgáló Minyonok sárgájából kértünk – nem nehéz kitalálni –, az apró animációs figurák kedvenc gyümölcsének, a banánnak
az ízét érezzük szétolvadni a szánkban, többnyire vaní lia alapokon. Spongyabob „kockanadrágjába” harapva ellenben ananászos aromával szembesülünk, utalva a firkás kópé víz alatti házikójára.

Pár rejtéllyel kevesebb tehát, mindenesetre a gyerekek a kedvenc mesefiguráikhoz kapcsolódó meleg érzülettel nyalhatják a kanyarításnyi látványhidegséget.

26 liter 
fagylaltot fogyasztanak átlagosan az USA lakói évente fejenként. Ehhez képest a magyarok csupán 3-4 litert nyalnak, kanalaznak el egy évben.

 

Idén a belga csokoládéból készült, mogyorós ostyatörmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű íz lett az év fagylaltja. A győztest még júniusban választotta ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete több mint 80 alkotás közül. A győztes ízkombinációt Mohácsy Tünde, a pátyi Caffe Trevi cukrászda tulajdonosa és Mányoki Krisztián cukrászmester készítette.

Címkék: fagyi, életmód

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!