Nemcsak a Milla-tüntetés szervezőivel történnek mostanában, fogalmazzunk így: különös dolgok. Az éhségmenet résztvevőivel is. Aligha lehet rájuk ijeszteni, szervezkednek tovább, újabb éhségmenetek sora várható.

 
Németh András Péter felvétele

Az interneten keringő körlevél címe: „Meglepő hírek Borsodból!” Szerzője az „ismerőseitől tudta meg”, hogy a borsodi éhségmenet kezdeményezőjének, Tóth Imrének a lakását a rendőrség „házkutatás címén feldúlta”, s hogy a menet egyik ózdi tagját a helyi Munkaügyi Központ vonja felelősségre… „Mi nem ijedünk meg… az igazság velünk van!” – zárul a levél.

– Négy esetről is tudok, amelyek érintettjei az éhségmenet résztvevői – közölte lapunkkal Nyakó István képviselő (MSZP), aki ugyancsak ott volt a meneten. Állította: az érintettektől – mindegyikőjük az éhségmenet résztvevője – hallotta a történeteket. Egyiküket egy borsodi betöréses ügyben tanúként akarták meghallgatni. Be is vitték őt a rend őrei, méghozzá bilincsben. Vajon miért kell egy tanút megbilincselni? Neki nem magyarázták meg… Egy másik munkanélküli résztvevőt az utcán igazoltattak, ahol tömeg volt. A rendőrök csak rá voltak kíváncsiak. Miért csak őrá? A harmadikunkat az adóhatóság emberei keresték és a Munkaügyi Központ is behívta. A negyedik a menet szervezője: a lakásában rendőrök jelentek meg, azt mondták, hogy egy lopási ügyben nyomoznak. – Azt gyanítom, az efféle akciók célja az éhségmenet résztvevőinek visszarettentése lehet. Csakhogy ezt aligha érhetik el. A zömüknek nincs már mit vesztenie – fogalmazott Nyakó.

Beszéltünk az éhségmenet két szervezőjével is, akik azóta a február 22-én, Ózdon megalakult Munkát-Kenyeret Mozgalom és a még bejegyzés alatt álló hasonnevű egyesület társelnökei: a hat gyermeket nevelő edelényi vegyipari munkással, Komjáti Imrével és a „hólapátos” munkanélküli olvasztárral, Tóth Miklós Imrével. Ő azzal kezdte: csak 10-15 percet töltöttek nála a rendőrök, de a fiókból azért elkérték a láncfűrésze papírjait, hogy ellenőrizzék, az övé-e. Elárulta: lesz munkája, ám nem kertészi, mert arról az alpolgármesteri közleményen kívül több szó azóta sem esett. Egy Miskolchoz közeli cégnél ajánlottak neki karbantartói állást.

Emlékezetes: február 13-án, amikor Budapesten átadták az éhségmenet munkát, kenyeret, tisztes bért követelő petíció­ját, 3 hét haladékot adtak a miniszterelnöknek, mondván: ha addig nem gondolja meg magát, akkor egész Magyarországot mozgósítják. Hétfőn lejár a 3 hét. Vajon lesz újabb, immár országos demonstráció? – Megtoldjuk a haladékot még öt nappal, szombatig, de március 10-én megint megjelenünk a Parlamentnél, a Szolidaritás által meghirdetett demonstráción – tette hozzá Tóth Imre. Elmondta: Magyarország számos településéről indulnak a borsodihoz hasonló éhségmenetek.

Hétfőn teszik közzé a felhívásukat. Rajzpályázatot is terveznek a 47 ezer forintból megélni kényszerülőknek „Panel és kecsketartás” címmel. Kedden Brüsszelbe utaznak, találkoznak Martin Schulzcal, az EP elnökével is. – De nem azért, hogy „hazaárulkodjunk”. Azt szeretnénk kérni: olyan feltételeket szabjon a kormánynak az Európai Unió és az IMF, hogy azokkal ne a kisembereket sújtsa, mert mi már nem bírjuk tovább – fogalmazott Tóth Imre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!