Számos mítosz és tévképzet társul a fájdalom és a csillapítása köré, ami sokszor nehezíti a hatékony kezelést. Ám nem minden hiedelem butaság – állítja az amerikai prevention.com honlap.

  <h1>Gyógytorna - Forrás: Profimedia/Alamy</h1>-
  <h1>Máj - Profimedia</h1>-

Gyógytorna - Forrás: Profimedia/Alamy

- – Kép 1/2

A legnépszerűbb elgondolás, hogy az időjárás hat a fájdalomra. Valóban, hidegfront érkezésekor rosszabbodnak az ízületi panaszok. A szakértők úgy vélik, hogy a kínokat a légköri nyomás változása okozza. Az időjárás melegedése meghozza a fájdalom enyhülését.

Gyakori tévhit, hogy a pihenés jót tesz a hátfájásnak. Valamilyen sérülés után mindenképpen, de a teljes ágynyugalom az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk.

A passzív fekvés során gyorsan romlik a kondíció, így akár fokozódhat is a fájdalom. A lumbágót is gyógytornával lehet a leggyorsabban kikúrálni, akármilyen hihetetlennek tűnik is ez annak, aki ettől szenved.

Szintén elterjedt hamis vélekedés, hogy a fogyás enyhíti a mozgásszervi fájdalmakat. Fontos csökkenteni a testsúlyt, de ez önmagában még nem szünteti meg a térd- vagy a derékfájást. Sőt egyes gyógytornászok szerint éppen a zsírpárna ad támasztékot a gerincnek a gyenge has- és hátizmok helyett.

Sokan gondolják, hogy nem kell aggódnunk a kisebb fájdalmak miatt, csak mikor már a mindennapos  tevékenységeket nehezítik, akkor jön el az ideje orvoshoz fordulni. Ám ha a fájdalommal már korán orvoshoz, gyógytornászhoz fordulunk, nagyobb eséllyel állíthatjuk meg a nem kívánt folyamatokat és kerülhetünk el nem kevés kínkeservet.

Lengyel Gabriella
 Ne legyen rossz májú!

A májrákos esetek több mint felét már nem a vírusos hepatitis okozza hazánkban, és egyre gyakoribb, hogy nem is az alkohol teszi tönkre a májat. Világszerte ugrásszerűen megnőtt a zsírmáj és az abból kialakuló gyulladásos kór, a steatohepatitis (NASH) előfordulása, ami néhány év múlva sok esetben lesz a rosszindulatú májdaganat kiváltója. A NASH, mely gyakorta jár együtt az anyagcsere betegségeivel, többnyire túlsúlyos, elhízott embereknél alakul ki, s mivel hosszú ideig tünetmentes, többnyire csak későn, már előrehaladott állapotában derül rá fény – figyelmeztet dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója. A betegség során zsír halmozódik fel a májban, ami szöveti károsodást okoz, ezért a szerv nem képes megfelelően működni, s így akár a rák is kialakulhat. A szakértő szerint az egyetlen járható út a megelőzés, ami a máj zsírtartalmának csökkentését, a súlyfelesleg leadását jelenti. Míg a cukorbaj megduplázza, az elhízás önmagában is több mint a háromszorosára növeli a májrák rizikóját.

Palágyi Edit

Címkék: egészség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!