Januártól startol az úgynevezett Cégkapu rendszer, amely 800 ezer vállalkozást és szervezetet köt össze az állam hivatalaival. A kezdeményezés előremutató, de az ügyfelek még mindig nem tudnak semmit arról, mit is kellene csinálniuk, hogy felkészüljenek a változásra.

Újabb nagy elektronikus rendszer indul el két hét múlva Magyarországon: az állam és a cégek közötti kapcsolatokat egységesen a Cégkapu kezeli majd. Innentől minden állami szereplő – összesen mintegy 5000 különböző hivatal – csak elektronikusan kommunikálhat a gazdálkodó szervezetekkel, vagyis körülbelül 800 ezer céggel, egyesülettel és egyéb szervezettel. Az Index hírportál összesítése szerint januártól a postai levelezés helyett a cégeknek ezen a szolgáltatáson keresztül kell intézniük bírósági, földhivatali, ingatlan-nyilvántartási, hagyatéki és önkormányzati ügyeiket, de egy év átmeneti időszak után az adóeljárások is a Cégkapun bonyolódnak majd. A szolgáltatás jelentős részben kiváltja majd a posta szerepét, a hírportál szerint ugyanis az állam és egy nagyvállalat között évente több tízezer, sőt akár százezer dokumentum is megfordul.

A Belügyminisztérium bábáskodása mellett fejlesztett Cégkapu állítólag technológiailag készen van, most folyik a tesztelése, és el is tud indulni a jövő év első napján. Ugyanakkor az oktatásban a szeptemberben bevezetett Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, és az egészségügyben novemberben startolt Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér döcögős első időszaka nem azt mutatja, hogy a hasonló rendszerek zökkenőmentesen indulnának. Ennek elsősorban az az oka, hogy a felhasználók nem kapják meg a megfelelő támogatást és információt a rendszerek használatához – egyelőre semmit nem tudni arról, hogy a különböző hatóságok milyen módon fognak a Cégkapun keresztül kommunikálni, ügyet intézni az ügyfelekkel.

Most még csupán arról találni útmutatókat, hogyan kell regisztrálni az új felületre, de hogy pontosan ki milyen tevékenységek elvégzésére, űrlap kitöltésére vagy aláírására lesz jogosult, és hogy az egyes hatóságok rutinjaiban milyen különbségek lesznek, az a jövő zenéje. A cégek tartanak a januári indulástól, mivel információ hiányában nem tudnak előkészülni az új rendszerre. Ráadásul előfordulhat, hogy úgy kapnak bírságokat, felszólításokat, hogy azokra nem tudnak érdemben, határidő előtt reagálni, így akár indokolatlan bírságok halmozódhatnak fel, szélsőséges esetben cégek szűnhetnek meg.

Pedig abban mindenki egyetért, hogy a kezdeményezés alapvetően pozitív és nagy lépés az elektronikus ügyintézésben, csak éppen minden szereplőnek meg kellene kapnia a megfelelő támogatást a használatához.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!