Szép, új világrend. - Gyenge EU-s szankciók Putyinnal szemben.

 
 

Széles körű gazdasági szankciókkal fenyegeti az EU Oroszországot, a konkrét döntést azonban halogatják. Az uniós vezetők e heti csúcstalálkozója is csak annyit hozott, hogy 33-ra nőtt azoknak a Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozó orosz politikusoknak és üzletembereknek a száma, akiknek zárolják európai bankszámláit, és ezentúl nem utazhatnak be az EU területére. Közben Jacenyuk ideiglenes ukrán miniszterelnök aláírta a megbuktatott elnök, Janukovics által elutasított társulási szerződés politikai elveket tartalmazó részeit – az érdemi gazdasági kérdésekről csak a májusi elnökválasztás után tárgyalnak majd.

Mindkét lépés beleillik az EU óvatos döntéshozatali stílusába, de ezúttal valószínűleg többről van szó, mint a szokásos fontolva haladásról. Lapunk megszólaltatta Georg Zachmanm energiaügyi szakértőt, aki évek óta a német gazdasági minisztérium Kelet-Európára szakosodott tanácsadója, illetve a brüsszeli Bruegel Intézet munkatársa, aki heti elemzésében azt fejtegette, hogy a gazdasági szankciók nemcsak arról szólnak, hogy mennyi kárt lehet okozni Oroszországnak, hanem arról is, hogy Európa mindezt hogyan tudja elviselni. Zachmann szerint, ha az EU a legdrasztikusabb megoldás mellett döntene, és felfüggesztené az orosz gáz importját, akkor az országoknak igazán szolidárisnak kellene lenniük egymással, hogy a hiányt pótolhassák.

„Elsősorban a közép-európai és balti országok számára fontos, hogy az EU fellépjen Ukrajna érdekében, hiszen ha nem tenné, attól tarthatnának, hogy hamarosan ők válnak Moszkva áldozatává. Az Egyesült Királyság biztonságpolitikai jelentőséget tulajdonít a kérdésnek. Azonban a többiek szemében Ukrajna nem túl fontos. Számukra a megtorlás anyagi költségei, például az energiahordozók növekvő világpiaci ára miatt, nagyobbak lehetnének, mint a lehetséges politikai haszon” – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek.

A keleti tagállamok helyzete különösen nehéz, hiszen leginkább az ő politikai érdekük lenne, hogy az EU a kereskedelem drasztikus korlátozásával nyomást gyakoroljon Oroszországra, ugyanakkor éppen ők azok, akiknek az energiaállása papíron a Gazpromtól, a valóságban pedig a Kremltől függ. Finnország, a balti államok, Bulgária és Csehország gázfogyasztásának 85-100 százalékát Oroszországtól szerzi be. Magyarország 50, Lengyelország 60 és Németország 40 százalék körüli mutatójával még a függetlenebbek közé tartozik.

„Az éremnek másik oldala is van: a szankciók továbbgyűrűző hatása olyan katasztrofális következményekkel járhatna Oroszországra nézve, amilyet most el sem tudunk képzelni” – mutatott rá Zachmann. Az orosz export kétharmada, míg az állami bevételeknek a fele az energiahordozók kereskedelméből származik. Ha Európa egy ideig nem venne gázt, attól az ingatag alapokon nyugvó orosz gazdaság megrendülhet. Egy esetleges államcsőd pedig a válságból éppen kilábalt világgazdaságra rendkívül negatívan hatna. Beleértve az Európai Uniót is.

képalá
A brüsszeli hivatali zsargonban a Krím annektálása csak a 2. szintű szankciókat érdemli, a 3. szint a nem részletezett, „gazdasági kapcsolatok széles körét” érintő szankciókat jelenti. Képünkön Steinmeier német külügyminiszter mögött Jacenyuk ukrán kormányfő.

Lövések és robbanások hangját lehetett tegnap hallani a Krím félszigeten található belbeki katonai bázis közelében – írta a BBC. A támaszpontot orosz fegyveresek és tankok támadták meg, egyes információk szerint legalább egy ember megsérült. Arról lapzártánkig nem érkezett hír, hogy az ukrán csapatok visszavonultak-e vagy védik a bázist, ám korábban kaptak engedélyt arra, hogy használják fegyvereiket, amennyiben megtámadják őket.
(Frissítés: szombat éjjel patthelyzet alakult ki a bázison, az ukrán katonák határidőt kaptak a megadásra, a határidő lejárta után sem történt változás. A bázis ukrán parancsnokával az orosz katonák közölték: "elviszik tárgyalni".)
 Az ukrán védelmi tárca szombat esti közlése szerint oroszok elfoglaltak egy ukrán hadihajót, a Szlavuticsot. A hajó a szevasztopoli kikötőben horgonyzott. Korábban már három ukrán hadihajót, a Ternopil, a Luck és a Hmelnickij hajókat elfoglalták.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!