Mona Eltahawy publicistával beszélgetett A fátyol fogságában - Szexuális forradalmat az iszlám világban című könyvéről és az iszlám világban a nők jogaiért küzdő aktivisták harcáról munkatársunk, Szűcs Ágnes. Cikke "A nők testét használják csatatérként" címmel a friss VH-ban olvasható.

 
Mona Eltahawy - Fotó: Ferenczy Dávid

Mona Eltahawy az egyiptomi forradalom hírére New York-ból költözött haza. Az arab tavasz idején a BBC-nek és az al-Dzsazírának is készített riportokat. Munka közben a kairói rendőrök letartóztatták. „Mindkét kezemet eltörték és szexuálisan is bántalmaztak. De a rezsim nem tud elhallgattatni és megfélemlíteni. Nem tudtak megtörni azzal, amit tettek velem” – hangsúlyozza az aktivista, aki úgy gondolja, ha hallgatna a történtekről, azzal elismerné a rezsim győzelmét, mert azt üzenné, vele és minden nővel akármit megtehetnek.
„Kairóban körülvesz a konzervativizmus” – meséli. A nők többsége ma fátylat visel, pedig 30 éve nem volt így. „Igazi kihívás úgy sétálni a fővárosban, hogy ne érjen fizikai és verbális zaklatás. A férfiak úgy viselkednek, mintha hozzájuk tartoznának a nyilvános terek. De a nőknek is joguk van ahhoz, hogy kimehessenek a közterekre” – vallja Mona, aki már a kinézetével tüntet. Vörös hajjal, a karján tetoválásokkal és nyugatiasan lenge ruhákban járja Kairó utcáit.

Mona Eltahawy portréja "A nők testét használják csatatérként" címmel a friss VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!