Törvényjavaslat még nincs, de már a bejelentett koncepciója is aggasztó a rokkantsági nyugdíjrendszernek. Azon túl, hogy a 800 ezer érintett nagyrészt „ingyenélőnek” van beállítva, és még az egészségesek is nehezen találnak maguknak munkát, a koncepció a biztosítási rendszeren kívülre helyezi az egész ellátórendszert – nyilatkozta lapunknak az MSZP szakpolitikusa.

 
Bohanek Miklós felvétele

Korózs Lajos szerint az egészségkárosodott, rokkant ember és a munkaképes, de táppénzes dolgozó teljesen más kategória, miközben az orvosi rehabilitációról egyetlen szó nincs a koncepcióban. A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy a finanszírozás a költségvetési törvény szerint alakulna, vagyis ha nem adnak forrást, akkor korlátoznák az érintettek ellátását, több százezer embert a létminimum alá űzve. „A bruttó 57 ezer forintos rehabilitációs járadék – amelyből nyugdíjjárulékot vonnak le, ilyen. Nem lenne törvényes garancia, hasra ütésre akár bármilyen rövid időre, vagy apró összegre adható lenne az ellátás” – fogalmazott Korózs. A munkaképes rokkantaknak, a tartósan egészségkárosodottaknak dolgozniuk kell. Saját maguknak kell jelentkezniük felülvizsgálatra – ám a „munkaerőpiacra való visszaterelés” eredménye a mai munkaerőpiacon több mint kétséges.

A kormányzati elképzelésekről egy minta már adott: lapunk két hete közölt riportot arról, hogy bezárás fenyegeti a több mint 700 megváltozott munkaképességű dolgozót – köztük 382 súlyosan, halmozottan sérültet – foglalkoztató Összefogás Rehabilitációs Közhasznú Kft.-t, mert idén 100 millió forinttal kevesebb állami támogatást kaptak. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak elküldött kérdéseinkre az alábbi válasz érkezett: „jelenleg mintegy 52 ezer megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak. Ebből mintegy 8000-et 200 szociá­lis intézményben. A többit védett vagy akkreditált foglalkoztatóknál. (Körülbelül 1300 munkáltató.) Az összes támogatás 2011. évben 42 milliárd forint. Az Összefogás Kft. gazdálkodásából eredő problémái megoldására a minisztériumnak nincs kötelezettsége, a szervezet az államtól jogszabály alapján járó támogatáshoz hozzájutott.

A szervezet érdekében közbenjáró megkeresésben foglaltakat, és a megoldási lehetőségeket a minisztérium – az Összefogás Kft. bevonásával – jelenleg vizsgálja”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!