Végre megszületett a felosztási terv a Nemzeti Kármentő Alapról, amelyben 1,8 milliárd forint adomány gyűlt össze a vörösiszap-katasztrófa után, de a pénzt a kormány zárolta. A lakosság- és kárarányos döntés szerint az összeg 70 százalékát, azaz 1 milliárd 50 millió forintot Devecser kapja, Kolontár 300, Somlóvásárhely 150 millió forintot kap.

A határozat szerint a fennmaradó, körülbelül 270 millió forintból „egyéb aktuális, katasztrófahelyzetből adódó önkormányzati igényeket” támogat a kormány. A cégek és magánemberek eredetileg a károsultak megsegítésére, a földönfutóvá lettek új életének megkönnyítésére adakoztak, ám a kormány másként döntött. A hírek szerint iszapkatasztrófa-múzeumot is létrehoznak, de roma művelődési központ is létesülhet belőle, valamint az infrastruktúrát is az adományokból fejleszthetik a környéken.

A térség lakói már régóta úgy vélekedtek, hogy kiskorúként kezeli őket az állam; mintha nem lehetne a károsultak kezébe pénzt adni. Most számukra végképp bebizonyosodott: a jótékonysági forintokból állami és önkormányzati lyukak lesznek betömködve.

Gőgös Zoltán ajkai szocialista képviselő, a parlamenti vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottság tagja sorolta a bajokat: a kabinet a kártalanítást betette az államháztartási szabályok közé, így még inkább lelassul, bürokratikusabbá válik minden, a károsult vállalkozók csak egyszeri kétszázezer forintot kaptak, az autók pótlása is áll már fél éve. A Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei vezetője, Dobos Ágnes szerint már a tárgyi igényeket elégítik ki: most éppen gáztűzhelyeket, étkészleteket, vasalókat és munkaruhát vihetnek haza a károsultak a személyi igazolvány és az egykori lakcímkártya bemutatásával. Hogy az emberek örülnek a segítségnek és a jó szónak, apró megnyilvánulásai is vannak: az irodában kis plüssmajom, néhány családi fotó – a károsultak ajándékai a vöröskereszteseknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!