Az Amnesty International (AI) októberben adja ki a magyarországi romákról szóló jelentését – tudtuk meg a nemzetközi szervezet magyar kampánykoordinátorától, Jeney Orsolyától. A szóvivő elmondta, hogy a jelentés a romagyilkosságokról fog szólni.

 

 A nemzetközi jogvédő szervezet szeptember elején a szlovákiai roma gyerekek helyzetéről jelentetett meg egy tanulmányt. A csütörtökön közzétett elemzés egy, egész Közép-Európát évről évre megvizsgáló jelentéssorozat legújabb része volt. Kiderült, hogy a szlovákiai roma gyerekeket továbbra is elkülönítik az iskolákban. Azaz – állítja az AI – külön az enyhe értelmi fogyatékosoknak szánt „kisegítő” iskolákba vagy osztályokba kell járnia a cigány gyerekeknek. Egy nem kormányzati szerv, az Alapítvány a Romák Oktatásáért statisztikáit átvéve, az AI azt írja, hogy míg „a romák csak 10%-át teszik ki a szlovák népességnek, a speciális iskolák tanulóinak 60%-a roma”, sőt bizonyos régiókban ez az arány a 75-80%-ot is elérheti. Itt a gyerekek nem részesülhetnek megfelelő oktatásban, eleve elvesztik az esélyt arra, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, és ez ellen a kormánynak kellene tennie.

A nemzetközi szervezet jelentésére reagálva, a szlovák Munkaügyi Minisz térium államtitkára, Lucia Nicholsonová is elismerte, hogy „tartós, megoldatlan problémáról van szó”. Az AI magyar szóvivője lapunknak elmondta, nem kérdés, hogy a romák szegregációja Magyarországon is létezik, azonban az október végén várható elemzés nem ezzel, hanem – várhatóan – a gyilkosságokról fog szólni. A The Economist brit hetilap legújabb száma is foglalkozott a romák helyzetével. „Külföldön bűnbakok, otthon az előítéletek áldozatai, a keleteurópai romák problémáját semelyik politikus nem akarja megoldani” – írja a lap. Emberjogi aktivisták véleményét is idézi a lap: „a romák helyzete roszszabb, mint a kommunizmus alatt volt, ahol a rendszer minden hibája ellenére, biztosították számukra a munkát, a lakást, a szociális ellátást és a rasszista indítékú bűncselekményeket is igyekeztek visszaszorítani”. A The Economist a pozsonyi mészárlás és a francia kitoloncolások bemutatásán túl említi a Jobbik európai parlamenti képviselőjének, Szegedi Csanádnak a nyilatkozatát is, miszerint tömegesen gettóba kellene zárni a bűnözőkként azonosított cigányokat. A brit lap a közép-európai politikai elit legnagyobb problémáját abban látja, hogy bár a cigányok mindenhol jelentős részét teszik ki a társadalomnak, a vezetők nem foglalkoznak megfelelően a legnagyobb európai kisebbség gondjaival. Közben a Franciaországból kitoloncolt romák botránya tovább dagad. Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja magyarázatot kért Párizstól, ugyanis az európai integráció egyik alapító okirata, a Római Szerződés 21. cikke értelmében minden EU-s állampolgárnak joga van szabadon mozogni és letelepedni bármely tagállam területén, és ez alól csak a közrend, közbiztonság és a közegészségügy alapvető érdeke adhat kivételt. A Le Monde szerint a bulgá riai és romániai cigányoknak az a tragédiája, hogy nincsenek „befolyásos barátaik”, nincs megfelelő parlamenti képviseletük, nem elég szervezettek. Tegnap az AI és más civil szervezetek számos európai nagyvárosban, így Budapesten is tüntetést szerveztek a francia nagykövetségek előtt, hogy tiltakozzanak a romák franciaországi kitoloncolása ellen. A legnagyobb megmozdulásra Franciaországban került sor: mintegy 130 településen – természetesen, Párizsban is – tüntettek Sarkozy elnök ellen, akit azzal vádolnak, hogy a politikai érdekei miatt bélyegzi meg a romákat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!