Néhány órával azután, hogy Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnökök fokozott együttműködésben egyezett meg annak érdekében, hogy megakadályozzák az észak-koreai nukleáris teszteket, a diktatúra mérnökei újabb rakétát lőttek a tengerbe péntek hajnalban.

 
Megbecsült partner: Hszi Csin-pinget várják a washingtoni reptéren - Fotó: Jonathan Ernst, Reuters

A kínai államfő azért látogatott Washingtonba, hogy részt vegyen a nagyszabású nukleáris fegyverkezés elleni konferencián, melyet Obama hívott össze. Az államfő hat évvel ezelőtt tartotta az első hasonló csúcstalálkozót, mivel elnöksége egyik legfőbb célkitűzésének az atomfegyverek visszaszorítását tartja.

A most csütörtökön és pénteken tartott értekezletre 50 ország vezetője látogatott el. A napirendet az Észak-Korea elleni szankciók uralták, de sok szó esett az Iszlám Állam jelentette terrorfenyegetésről is.

A diplomáciai eseményt azonban több ellentét is beárnyékolta. Egyrészt Vlagyimir Putyin, a világ egyik atomnagyhatalmának első embere nem volt hajlandórészt venni a konferencián, mivel értelmetlennek tartja azt. Andrzej Duda lengyel államfő is kellemetlen helyzetbe került, mivel négyszemközt szeretett volna Obamával tárgyalni, de az amerikai elnök kitért a találkozó elől – belső források szerint azért, mert az amerikai kormányzatot nyugtalanítják az új lengyel kormány jogállamiságot fenyegető lépései. Bár az ellenzéki sajtó a lengyel diplomácia történetének legnagyobb fiaskójaként értékelte a történteket, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Obama a konferencián részt vevő 50 vezető közül mindössze hárommal, a kínai, japán és dél-korai kollégájával ült le kettesben tanácskozni.


Fokozódik a nyomás a Beata Szydlo vezette lengyel kormányon az aggályos intézkedéseik miatt. Hétfőn Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára látogat az országba, hogy az új törvényekről és kinevezésekről tárgyaljon. Egy nappal később pedig Frans Timmermans, az uniós bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos érkezik Varsóba, hogy szerdán tájékoztatni tudja az Európai Bizottságot a lengyel helyzetről, a testület ugyanis kifejezetten azért ül össze, hogy megvitassák a lengyel problémát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!