Újra tüntetnek az egészségügyi dolgozók szerdán (Semmelweis-napon) a budapesti József nádor téren. Ugyanis a májusi demonstráció végén átadott 12 pontos petíciójukra eddig nem érkezett érdemi válasz, illetve az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség szerint „az Országgyűlés elé terjesztett 2016-os költségvetési tervben az egészségügyre szánt források nem adnak reményt a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésére”.

  <h1>Kiss László: Csak egy régi ígéret teljesült - Fotó: Kállai Márton</h1>-
  <h1>A szegénykorház hűen tükrözi az egészségügy valós állapotát</h1>-

Kiss László: Csak egy régi ígéret teljesült - Fotó: Kállai Márton

- – Kép 1/2

„Hogy nem volt teljesen eredménytelen a májusi demonstrációnk, mutatja az is, hogy Zombor Gábor államtitkár a héten bejelentette: jövőre 13,5 milliárd forint jut az egészségügyi szakdolgozók béremelésére – mondta a Vasárnapi Híreknek Kiss László.

Ám a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nincs szó valódi béremelésről.

„Ez a mostani pénz csak a 2012-ben tett ígéret beváltása. Akkor volt egy bérkiegészítés, ami nem épült be a dolgozók alapbérébe. Szócska államtitkár úr akkor néhány hónap haladékot kért az ügy rendezésére, úgy tűnik, ez most járt le.” A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy ez a pénz alig 3-5000 forintos béremelést jelent a dolgozóknak, ami nem oldja meg az egészségügy alapvető problémáit, így a külföldre vándorlást sem.

Az egészségügyi dolgozók a hét eleje óta egyébként is tüntetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti téren. Néhány sátorból álló szegény kórházat állítottak fel, ahol minden érdeklődőnek megmutatják, milyen őskőkori eszközökkel kénytelenek gyógyítani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!