Miféle föderáció? A májusi elnökválasztással egy időben népszavazást is tarthatnának arról, hogy Ukrajna föderációvá alakuljon-e át – vetette fel Alekszandr Turcsinov ideiglenes államfő. A politikus vélhetően csak a kelet-ukrajnai tüntetőket szerette volna megnyugtatni, de már maga a javaslat is jól mutatja, hogy Moszkva milyen hatékonyan tud nyomást gyakorolni az ukrán vezetésre.

 
Miféle föderáció? - Illusztráció - Fotó: Alexander Nemenov, Europress/AFP

„Minden állam megfogalmazhatja a véleményét, de nyilvánvaló, hogy az ukrán államhatalomnak kell a végső döntést meghoznia” – hívta fel a figyelmet dr. Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az orosz és az ukrán vezetés érdekellentétére.

Kétféle államtípus létezik, az egységes és az összetett állam. Előbbinél csak egy kormányzati szint hozhat döntéseket, míg a föderációknál több szint gyakorolja a hatalmat. „Utóbbi azért lenne jó megoldás, mert a kisebbségi területek számára nagyobb önállóságot biztosítana, így csillapodhatnának az etnikai feszültségek. Az érem másik oldala, hogy ezzel csökkenne Kijev központi hatalma” – magyarázta a szakértő.

Többféle föderációs modellt különböztetünk meg attól függően, hogy milyen mértékű önállóságot adnak az államrészeknek.

Európában két ideáltípust szoktak emlegetni: a német kooperatív és a belga duális modellt. A németeknél a belpolitikában komoly függetlenségük van a tartományoknak, míg a külpolitika központi kontroll alatt áll. Lattmann Tamás úgy véli, hogy ha az ukrán politikusok ezt a mintát követnék, az viszonylag kevés önállóságot biztosítana a tagállamoknak.

Ezzel szemben az orosz javaslat jobban hasonlít a belga rendszerre, ahol a központi kormány bizonyos hatásköröket teljes mértékben a régiókra és közösségekre ruházott át. Sokak szerint mindez csak egy nagyobb terv része: Ukrajna föderalizálása csak előkészíti, hogy a Krímhez hasonlóan a délkeleti és keleti országrészek idővel Oroszországhoz csatlakozhassanak. A jogászprofesszor ezt nem tartja valószínűnek, mert ebben az esetben gazdaságilag is támogatni kellene ezeket a régiókat. „Inkább arról van szó, hogy egy föderáció relatíve nagyobb függetlenséggel rendelkező tagjai, amelyeket gyengébb közhatalmi kötelék fűz Kijevhez, jobban szolgálhatják Moszkva geopolitikai érdekekeit” – mondta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!