Jelentősen csökkent Angela Merkel német kancellár támogatottsága egy, az ARD közmédia megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint. A kormányfő teljesítményével jelenleg a lakosság 47 százaléka elégedett, ami 12 százalékpontos visszaesés az előző hónapban mért adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan a Merkel menekültpolitikáját kritizálók száma is csúcsot döntött: az emberek 65 százalékának nem tetszik a kancellár által képviselt irányvonal.

 
Angela Merkel - Fotó: Fabrizio Bensch, Reuters

Ugyanakkor a Forsa közvélemény-kutató intézet által végzett, és szintén a héten publikált felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság döntő többsége – egész pontosan 69 százaléka – nem teszi Merkelt és menekültpolitikáját felelőssé a würzburgi és ansbachi terrortámadásokért.

Az összlakosság körében 29 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik a kormányfőt okolják a történtekért, ugyanakkor a menekültellenességből jelentős politikai tőkét kovácsoló Alternatíva Németország (AfD) támogatói körében 78 százalék ez az adat. Viszont a képet árnyalja, hogy bár Merkel 46-47 százalékra taksált népszerűségi indexe jóval alacsonyabb a néhány évvel ezelőtt mért 75 százalékot súroló adatokhoz képest, a kancellár még mindig toronymagasan vezet a többi politikus előtt. A 2017-es választásokon egyetlen hiteles ellenfelének tekintett szociáldemokrata pártelnök és gazdasági miniszter Sigmar Gabrielre mindössze 15 százalék adná jó szívvel a voksát.

Hogy valójában mit gondolnak a németek a kormányról és a menekültpolitikájáról, az már ki is derülhet szeptemberben. Mecklenburg- Elő-Pomerániában tartományi választásokat rendeznek, ahol az AfD komoly kihívást jelent Merkel kereszténydemokratái számára.

6657 migránst toloncoltak vissza Németországba az év első hat hónapjában az európai államok arra hivatkozva, hogy az országban már nyilvántartásba vették az érintetteket. Hasonló okból Németország viszont csak 1758 menedékkérőt utasított más országba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!