Nem vihetjük Oroszországba a paksi atomhulladékot, pedig a magyar kormánynak egyelőre ötlete sincs, mit kezdjen majd a radioaktív szeméttel – ez derült ki az Energiaklub által szervezett konferencián.


A magyar kormány augusztusban fogadta el a kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti programot, de Fabók Márton az Energiaklub szakértője szerint ebben egyáltalán nem vették figyelembe az úgynevezett „társadalmi részvételi eljárás” során kapott visszajelzéseket. Arra, hogy hol és hogyan fogják elhelyezni a veszélyes szemetet, egyébként a környezeti hatástanulmány sem ad választ, ennek ellenére az illetékes kormányhivatal kiadta az engedélyt az új nukleáris blokkok építésére.

Azt az Európai Bizottság Energetikai Főigazgatóságának nukleáris biztonságért felelős igazgatója, Massimo Garriba is elmondta: sok uniós tagországban gond, hogy elmérik a hulladék kezelésének költségeit.

A kormányzati kommunikációban rendre előbukkanó elem, hogy Paks II hulladékát valahol Oroszországban helyezik el. Ennek lehetetlenségét Vlagyimir Szlivjak, az orosz Ecodefense nukleáris szakértője több érvvel is alátámasztotta. Az orosz törvények ugyanis tiltják a radioaktív hulladékok importját, kizárólag a kiégett fűtőelemek reprocesszálására vagyis újrahasznosítására, és ennek érdekében ideiglenes tárolásra van lehetőség. Viszont az újrahasznosítás során is keletkezik sugárzó hulladék, ezt pedig visszaszállítják az „anyaországba”. Ráadásul jelenleg Oroszországban egyetlen elöregedett reprocesszáló üzem működik, amely műszakilag nem alkalmas a Paks II típusú reaktorok kiégett fűtőelemeinek feldolgozására.

Magyarországról először körülbelül 20 év múlva kerülhetne oda újrahasznosítható hulladék, de ez az üzem várhatóan addigra nem is fog működni, új építését pedig nem tervezik az oroszok, mivel ez pénzügyileg egy veszteséges vállalkozás.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!