A szívinfarktus szorító, nyomó, égő mellkasi fájdalommal, karokba kisugárzó érzéssel párosulva jut tudomásunkra. Legalábbis a férfiak esetében. A nőknél ugyanis mások és nem is ennyire egyértelműek a tünetek. Sőt van, hogy annyira enyhék, nem is gondolná az illető, hogy életveszélyben van: ez a néma szívroham.

 
Szívroham, illusztráció - Forrás: Shutterstock

A nőknél általában 6-8 évvel később jelentkezik a szívroham, átlagban 66-68 éves korban, ugyanis a női nemi ciklus és a hormonrendszer védi a koszorúeret. De vannak azért 20-30 éves infarktusosok, sőt előfordul tizenéves beteg is. S bár a férfiaknál gyakoribb az infarktus, betegszámban a nők „vezetnek”. Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint az évi nagyjából 20 ezer infarktusos közül 10 500 a nő.

A nőknél a fájdalom a mellkas bármely részén jelentkezhet, nem csak a bal oldalon, fájhat az állkapocs, a fül, a nyak, a hát, a karok és a derék területe is. Valamint jelentkezhet gyomorfájás, légszomj, hányinger, ájulás, hideg veríték, előzetes tünetként pedig – a fáradtságérzet mellett – megjelenhetnek az influenzaszerű panaszok, az alvászavarok és emésztési bajok, valamint a gyomorrontásszerű problémák. Szorongás is kialakulhat, akár hetekkel, hónapokkal az infarktus előtt. „A nők később fordulnak orvoshoz, mert jobb a fájdalomtűrő képességük, másrészt a tünetek elmosódottabbak, ráadásul, mivel aggódóbbak, az a gyakorlat, hogy ők viszik orvoshoz férfi párjukat, rokonukat. A maguk panaszait hajlamosabbak inkább kisebbíteni” – magyarázza a professzor, aki hangsúlyozza, hogy miután az ér elzáródik, minél előbb meg kell nyitni. Ha ez 12–24 órán belül megtörténik, akkor esély van a gyógyulásra, de az a legideálisabb, ha egy órán belül szakértő kezek közé kerül a beteg. Ausztriában átlagosan hetven perc alatt jut orvoshoz egy infarktusgyanús beteg – Magyarországon ez 3,5 óra.

Az infarktust megelőzni egészséges életmóddal lehet: törekedni kell a normál testsúlyra és a sok mozgásra. Kockázati tényező a dohányzás, a mozgásszegény és az ülő életmód, valamint a cukorbetegség, de a szívroham összefügg a vérnyomással és a koleszterinszinttel is. Veszélyeztetettebbek a fogamzásgátló tablettát szedők és a menopauzán átesettek. Érdemes minimum háromszor 30 percet mozogni hetente, ám a legideálisabb a heti ötszöri egy óra sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!