Nyakó volt a befutó - Újabb térfigyelő kamerák felvételei kerültek nyilvánosságra, amelyeken jól látszik, hogy február 23-án hajnalban, a Nemzeti Választási Iroda előtt a szocialista Nyakó István, aki a párt népszavazási kérdéseit jött beadni a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban, majdnem egy órával korábban érkezett, mint Erdősi Lászlóné. A felvételeket a Bors című lap kérte ki és tette nyilvánossá csütörtökön. A videón jól látszik, hogy a kigyúrt, mappákkal hadonászó férfiak félrelökték Nyakót, amikor megpróbált bejutni az épületbe, majd pillanatok alatt eltűntek, miután Erdősi Lászlóné benyújtotta a kérvényét.

 
A 444.hu is előbb kapta meg a felvételt, mint Nyakó - Forrás: 444.hu

„Én több mint két hete kértem ki a felvételeket, és csak csütörtökön kaptam meg, véletlenül pont aznap, amikor be kellett nyújtanom a felülvizsgálati kérelmet a Kúriához” – mondta a Vasárnapi Híreknek Nyakó István, hozzátéve, hogy húsz perccel a bírósági hivatal zárása előtt értesítették arról, mehet a videóért. „Nem állítom, hogy az volt a cél, hogy ne legyen időnk csatolni az új bizonyítékot, de tény, hogy elég különös ez az időhúzás” – mondja Nyakó. A törvény egyébként nem tiltja, hogy az eljárás későbbi szakaszában bizonyítékként csatolják a most nyilvánosságra hozott felvételeket. „Ez a dolog egyébként nem rólam szól. Nem a Választási Irodáról, a kopaszokról, Erdősinéről. A végső kérdés az, megengedi-e a hatalom azt, hogy népszavazás legyen egy olyan kérdésben, amiben az emberek túlnyomó többsége népszavazást akar” – teszi hozzá a politikus. Nyakó István egyébként hétfőn a folyamatban lévő büntetőügyhöz is csatolja az új felvételeket.

A Kúria egy korábbi határozatában kimondta, Nyakót akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában. A politikus azután fordult a bírósághoz, hogy az NVB elutasította kifogásait. Az NVB szerint Erdősiné és kísérői nem követtek el jogsértést.

 

Földeladás és a luxusbérek ellen mozgósítanak.
Húsvét után utcára megy az MSZP:
a szocialisták két népszavazás kiírásához próbálnak elegendő szignót gyűjteni. Ez 2010 óta senkinek nem sikerült, az LMP például 160 ezer aláírásnál akadt el (a párt célja az volt, hogy ismét 18 év legyen a tankötelességi korhatár). Az MSZP egyrészt saját, Gőgös Zoltán által jegyzett kezdeményezéshez keres támogatást – a népszavazás arról szólna, hogy ne lehessen eladni az állami földeket. Illetve a szocialisták besegítenének Kész Zoltán kezdeményezésének is – a független képviselő azt szeretné, hogy az állami szférában visszaállítsák a 2 milliós bérplafont. A gyűjtésbe az LMP, a PM és több civil szervezet is besegít. A népszavazásnak magának semmi akadálya – legfeljebb az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!