A nyáriasan meleg idő miatt a májusi nyitás elébe ment a mostani hosszú hétvégén a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. három fővárosi strandfürdőjében, a Gellértben, a margitszigeti Palatinuson és az Angyalföld szívében, az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő Dagályban.

 
Lakos Gábor felvétele

A Duna-parti szél ellenére tegnap délben még félárnyékban is 30 fokot mutatott a strandon a hőmérő: nem csoda, hogy alig pár kilométernyire a Dagálytól, Újpesten felpúposodtak a villamossínek, a 12-es és 14-es helyett buszokat kellett indítani.

Takács Gergely, a Dagály fiatal igazgatója szerint ahhoz képest, hogy az első nap van, elég sokan kijöttek, 1500-nál többen vettek jegyet. Igaz, a fürdő 4000 vendéget számlálva teheti ki a „megtelt” táblát. A gyermekjegy 1900 forintot kóstál, a felnőtt 2400, hétvégenként pedig 2600. Egy kazincbarcikai pár, Gábor és Ilona az Árpád hídról látták meg, hogy nyitva a strand, gondolták, ha már itt vannak, kipróbálják. Frissen sütött minifánkot esznek: 400 forintért 12 jut egy papírtálcára. Közben Pa-Dö-Dőék retrója szól, a Pancsoló kislány: „jaj úgy élvezem én a strandot”. A büfékben lángos, kürtöskalács, rétes, s természetes a fő strandkellék, a főtt kukorica – tavalyról mélyhűtve. A csapolt sör is nagyon fogy, a büfés csendesen jegyzi meg: az illemhely ingyenes, reméli, hogy a „lízingelt” sör nem a medencébe jut vissza. Ő ad az egészségre – a másokéra is: pulykasaslik, hal, sokféle saláta van az ét- és árlapon, a legdrágább kaja 2900 forint – de szemre a hatalmas tálon sorjázó sültek, zöldek és az elmaradhatatlan sült krumpli egy egész családnak elegendő ebéd. A kőbékák tövében három hölgy beszélget: Ica és Judit bőrdíszművesek, Fatime óvodában dolgozik. Nagyon szeretnek itt, jó lenne minden hétvégét kint tölteni napozva vízközelben, de csak havi egyszer jönnek majd – éppúgy, mint télen –; ennyit még ki tudnak gazdálkodni. A gyermekmedence mögött egy család „indián tábort” vert fel: színes kis sátrak védik a pancsolásból labdáival-gumijátékaival visszatérő két kicsi még hófehér bőrét. Közelről jöttek, az egyik kerületi lakótelepről. Reni, az anyuka el is meséli, hogy a gyerekek egész télen arra vártak erre sétálva, amit megígért nekik: az első meleg strandnapot. Öten jöttek – 8200 forintért.

Ebből a családi beugró két felnőtt és két gyerek számára 6300 forint. „Ritka alkalom lesz a strand, pedig szép, tiszta és biztonságos. Van úszómester és orvos is – ez nem bányató. De hát drága. Érettségivel, több szakmával közmunkán alkalmaznak az anyakönyvi hivatal irattárában, hetente kapok bért, 11 ezer 200 forintot. Anyu­kám nyugdíj előtt ugyanennyit egy óvodában, pedagógiai asszisztensként. Szeretném a fiamat úszótáborba vinni, de öt napra 22 900 forint. Ezt nem tudom megfizetni” – meséli.

Miskolcon, a Selyemréti strandfürdőn a jól jött áprilisi kánikula miatt ünnepélyesen szedték le a téli sátortetőt a medencék fölül: a strandon felnőttnek napi 800, gyereknek 300 a fürdőzés – az árak a rendszerváltás kori fővárosiakat idézik fel.

Szegeden is megkezdődött a hivatalos strandszezon: a szőke Tisza közelében a Napfényfürdő SZUE strandon négy óriási tarka csúszda, sportpálya, szauna is van – az árak budapestiek. Látszik, hogy közel a határ: a magyar, román és szerb ünnepeken egyaránt a drágább, hétvégi ár számolandó. Budapesten a többi strandra még egy hónapot várni kell: május 26-án nyílnak.

Bár a kék hullámos minősítésű balatoni strandokon „hivatalosan” nem lehet csobbanni, a balatonszemesi szabadstrandon mégis berakták már a csúszásmentes lépcsőket, hátha akad, aki a 15,6 fokos vizet kipróbálja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!