A héten elindult a nyaralási szezon, legalábbis az utazási irodáknál már nemcsak nézelődő, de fizető ügyfél is akad. Ők vannak kevesebben.

A felmérések szerint a magyarok alig több mint egyharmada tervez idén nyaralást, 59 százalékuk nem utazik, leginkább anyagi okok miatt. Az első négy legnépszerűbb turisztikai úti cél idén mind belföld. Ezek közül az abszolút első a Balaton, az összes utazás 31 százaléka a magyar tengerhez irányul. A Magyar Turizmus Zrt. telefonos felmérése alapján a külföldi célállomások közül Horvátország és Románia áll az élen, Európán kívülre a válaszadóknak mindössze hat százaléka készül nyaralni.

Boros József, a Tensi Tours ügyvezető igazgatója azért optimista. „Az árainkat februárban állapítottuk meg, a rizikót mi vállaljuk, reméljük, hamarosan 300 forint alatt lesz az euró, különben akár az is előfordulhat, hogy a meghirdetett árakat kénytelenek lesznek emelni az utazási irodák.” A szabályok szerint, ha nyolc százalékkal emelkedik a katalógusár, akkor az utas lemondhatja az utat, és visszakapja a befizetett összeget.

Az IBUSZ öt százalékkal emelte árait, indoklásuk szerint a gyengülő forint miatt. Komora Zoltán, a cég turisztikai vezérigazgató-helyettese lapunknak azt mondta: tavaly 285 forintos euróval dolgoztak, idén 300-zal kalkulálnak.

A tavalyi szezonhoz képest még inkább szétnyílt az olló, azaz az olcsó (100 ezer forint alatti) és a drága utakra (250 ezer fölötti) van igény, a közép-árkategóriás, 100-200 ezer forintos nyaralások iránti kereslet a korábbiakhoz képest visszaesett.

A Neckermann-nál azt tanácsolják: aki nyaralni akar menni, ne halogassa a döntését, mert sokszor még a last minute ajánlatok sem tudják azt a kedvezményszintet biztosítani, mint amit az előfoglalási szezon árai. Szvoboda János cégvezető arról számolt be, hogy náluk a görög szigetek még mindig nem veszítettek népszerűségükből, de egyre többen készülnek Törökországba és Bulgáriába. Az árfolyamváltozások miatt előfordul, hogy euróban rögzítik az árakat, így a nyaralás ára nagyban függ attól, hogy mikor fizetik be az utat.

– A Széchenyi Pihenőkártya még nem indult be, az Üdülési csekk viszont már elfogyott, így nem sok pénzük van a magyar utazni vágyóknak – ez már a hazai tapasztalat. Nagy Rita a balatonfüredi Annabella és Marina szállodák igazgatója is arról beszélt lapunknak, hogy idén az utolsó pillanatban döntenek a nyaralók.

Az előfoglalásokból az látszik, hogy sok német, belga és dán turista érkezik majd a Balatonra. A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák száma nőtt hazánkban az első negyed évben: a szállásdíjbevétel 14 százalékkal emelkedett áprilisban. Budapesten több mint 12 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest.

 

Szemüvegtörés

Úthengerrel nyomatékosítják véleményüket az orvosok – a káros UV-sugárzás veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet. Déli verőfényben tartják ma Budapesten azt a felvonulást, amelyre szemüket féltő lakosokat várnak. A szervezők arra kérték az érdeklődőket, hogy rossz minőségű, nem ellenőrzött helyen vásárolt gyógy- és napszemüvegeiket vigyék el a rendezvényre, és vessék őket az úthenger elé. Mindezt megtehetik a Deák tértől az Operaházig gördülő menet során bármikor. Nem véletlen, hogy épp most tartják a felvonulást – a szervezők még az utazási szezon kezdete előtt szeretnék felhívni mindenki figyelmét az ultraviola-sugárzás káros hatásaira. Főleg a vízpart mellett, a strandokon kell odafigyelni, mivel a víz felszíne és a homok is visszaveri a napsugarakat, így szemünk többszörösen is ki van téve a veszélynek. Ami nagyon is reális: évente körülbelül 15 millió ember veszti el látását szürkehályog kialakulása miatt, aminek okozója az UV-sugárzás. Egyes kutatások szerint viszont az emberek mindössze 7 százaléka tudja, hogy a napsugarak a szemet is károsítják, és nem fordítanak elég figyelmet arra sem, hogy megfelelő szemüvegekkel, napszemüvegekkel védekezzenek a veszély ellen. Bár az is igaz, hogy egy jó minőségű napszemüveg ára meglehetősen borsos, az olcsó és vacak minőségű okulárékat nem árt az úthenger alá dobni, így legalább biztos nem tudjuk legközelebb is az orrunkra biggyeszteni őket.

(D.-H. N.)

Nyitnak a strandok

Bár a meteorológusok leginkább esővel kecsegtetnek, a strandszezonnak nem lehet megálljt parancsolni: a hétvégén hivatalosan is kinyitnak a balatoni strandok. Némi létszámcsökkenéssel viszont számolniuk kell a fürdőzni vágyóknak – egy szabad stranddal kevesebbre teszik ki idén a „Nyitva” táblát, a balatonakarattyai Lídó megszűnik, de még így is marad 49 ingyenesen használható plázs a tó körül. Aki a fizetős strandok felé veszi az irányt, annak örülhet, hogy részben változatlan árakat talál majd: bár lesz, ahol többe kerül majd a belépő, fizetős strandok közel felében a tavalyi árért lehet majd lubickolni. Az ÁNTSZ összesen 95 nyilvános fürdőhelyet tart számon a kijelölt partszakaszok közt (a többi szállodákhoz, kempingekhez, üdülőkhöz tartozik), szinte az összes kiváló minősítést kapott a legutóbbi vizsgálaton. Csak Keszt­helyen a Városi, a Helikon és a Déli strand, Balatonfűzfőn a Tobruki strand, illetve 6 balaton­máriafürdői szabad strand kapott rosszabb minősítést, de ezek értékelése is „jó”. 78 centiméter jelenleg a Balaton vízszintje, az optimális ennél 30 centivel magasabb lenne, a víz azonban a szakértők szerint kiválóan alkalmas fürdésre és a vízi sportok szerelmeseinek sem kell az iszapban dagonyázniuk.

(D.-H. N.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!