Jelentősen lejjebb mehet jövőre a hal ára, mivel az áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint a „halevési lista” végén kullogunk Európában évi átlagos 5-6 kilós fejenkénti fogyasztásunkkal. A szervezet elnöke, Lévai Ferenc a Népszavának azt nyilatkozta, ennek a mennyiségnek a fele ráadásul import tengeri hal vagy halkészítmény.

A Magyarországon megtermelt 12-13 ezer tonna ponty nagy része karácsonykor kerül az asztalra, ezenkívül 3-3,5 tonna busa, amur, európai szürkeharcsa, süllő, illetve akvakultúrában, vagyis zárt rendszerben nevelt hal fogy. A fogyasztási kedvnek az sem tesz jót, hogy a hal kifejezetten drága, többe kerül, mint a szintén nem olcsó marha legtöbb része. Az áfacsökkentés az ágazatot is tisztíthatja,

Lévai szerint az 5 százalékért már nem éri meg kockázatot vállalni, így a fekete- és szürkegazdaság elveszti a versenyelőnyét, a kedvező adózás hatására az import is visszaszorulhat. Ugyanakkor az is igaz, hogy az áfacsökkentésből származó haszon egy része várhatóan a termelőknél marad, a vásárlók a szakember előrejelzése szerint 10–17 százalékkal olcsóban juthatnak majd a halhoz.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!