Politikai abszurditásokban bővelkedő hét áll mögöttünk: 1,25 milliót fizettek a március 15-én Orbán Viktornak tapsoló statisztáknak, kihagyták egy Petőfi-versből a sajtószabadságról szóló versszakokat, és ez nem minden.

 

Értetlenül és megdöbbenve állunk minden olyan próbálkozás előtt, amely az ünnepet utólag el kívánja venni az emberektől – reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) arra a megjegyzésre, hogy a Nemzeti Múzeum kertjében tartott állami ünnepen kihagyták Petőfi Sándor 15-ik március 1848 című verséből a sajtószabadságra vonatkozó versszakokat. A KIM „érve” szerint: a Himnuszt sem szoktuk teljes terjedelmében énekelni. Egy másik „napi abszurd”: az Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt a múzeum lépcsőjén állók fizetett statiszták voltak. Az 500 fiatal fejenként 2500 forintot kapott, így 1,25 millió forintba került a „biodíszlet”.

Egész héten fókuszban volt a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs cégének ügyvezető igazgatója. Gubcsi Lajos iránt töretlen Hende Csaba honvédelmi miniszter bizalma, mert szerinte Gubcsi nem élt vissza a HM kommunikációs cégének erőforrásaival, amikor saját könyvét adta ki az általa vezetett Zrínyi Média Kft.-vel, sőt, ő volt az, aki segítette az előző kormányzat alatt elkövetett visszaélések felderítését. Az Index.hu cikksorozatában írt arról, hogy a Zrínyi Média Kft. előző vezetőségét bűnszervezetnek nevező igazgató nyár óta két saját könyvet adott ki új munkahelyén és régebbi publikációit is a cég segítségével terjeszti. Decemberben Attila-szobrot avattak Kö­­vér László házelnök és Hende részvételével a saját kertjében, de a tárca szerint nem költöttek közpénzt. Az ex-KISZ-prominens – aki állítólag hetente bombázta levelekkel Orbán Viktort a választások előtt – neve egyébként akkor vált ismertté, amikor pár hete azt írta az őt ért szocialista bírálatokra reagálva, hogy „uralkodásuk alatt a Zrínyi Egyetem és a Zrínyi Kft. vezetői – felső szintek tudtával – bemocskolták a szigetvári hős és a költő-hadvezér nevét, Zrínyi Péterét és lányáét, Zrínyi Ilonáét. Ezt nem bocsátom meg. (…) Most elmegyek lemosni a Zrínyi nevet”.

Szintén az Index fedezte fel, hogy Bulgáriában készült a magyar termékek vásárlására buzdító ingyenes CD, amelyet a Magyar Termék Nonprofit Kft. jelentetett meg a múlt héten. A csaknem 27 ezer példányban legyártott és a Heti Válasz mellékleteként kiadott Válassz magyart! című lemez egy reklámfilmet tartalmazott, és adatokkal próbálta rádöbbenteni a fogyasztókat a választás súlyára. A Kormányzati Kommunikációs Központ és az Agrármarketing Centrum támogatásával elkészült kisfilm egyébként egy, a belső piacot védő kanadai reklám magyarított verziója.

Egy héttel azután, hogy a Külügyminisztérium-tól hét egykori szt-tisztet bocsátottak el, egyre több lap pedzegeti, hogy a köztársasági elnök életrajzából hiányzik egy év: az 1980–81-es időszak, amikor Schmitt Pál már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe. Sportbarátait és munkatár­sait akkoriban ítélték el „vesztegetés és deviza-bűncselekmény elkövetése” miatt. A hvg.hu szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal a mai napig nem adott választ az elnök 1964-es, felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő korábbi bűnügyére sem. Ez az eset is kimaradt a hivatalos életrajzból.

Ne feledkezzünk meg arról az abszurditásról sem, hogy Szili Katalin – miközben Szájer József levelének hátoldalán konzultál a nemzettel a Fidesz-kormány megbízásából arról, hogy milyen alkotmányt akar a nép – szintén saját alkotmány-koncepciót terjesztett az Országgyűlés elé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!