A szakma többsége a megtámadottak mellett áll – nyilatkozta a Debreceni Egyetem (DE) Filozófiai Intézetének vezetője a Népszabadságnak. Bujalos István habilitált docens szerint a filozófuspályázatokkal kapcsolatban indult vizsgálat az érintett tudósok és a filozófia tudatos besározása, prekoncepciós politikai támadás, amelyet tények és számok cáfolnak. Megjegyezte: a lejáratásban segédkeznek szakmai féltékenységgel táplált filozófusok is.

 
Budai Gyula kormánybiztos

A docens jellemzőnek nevezte, hogy a bírálatok fókuszába a 2004-es pályázatok közül éppen azt a három került, amelyben a liberális oldalhoz sorolt filozófusok érintettek, holott a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) keretében összesen 25 humán- és társadalomtudományi pályázat nyert 1,5 milliárd forintot. Közölte: téved, aki azt hiszi, hogy „balliberális tudósok milliókat tettek zsebre a semmiért”. A debreceni filozófusok Vajda Mihály vezetésével az Akadémiával közösen kaptak 90 millió forintot. Ebből 18 milliót a DE és az MTA számolt el rezsiköltségként, 20 milliót költöttek eszközbeszerzésre, és a fennmaradó 50 milliót három évre elosztva könyvkiadásra, konferen­ciákra, publikációkra és a közreműködő mintegy száz személy javadalmazására fordították. Az intézetvezető szerint a lejáratás hátterében az áll, hogy „az autokratikus jegyeket mutató hatalom”, azaz az Orbán-kormány fél a sokféle élet- és társadalmi lehetőséget bemutató gondolkodóktól. A megtámadott emberek olyan kiválóságok, akik nem csupán elvont tudományfilozófiai kérdésekkel foglalkoznak, hanem „arra kérdeznek rá, ami van” – fogalmazott Bujalos.
 

Emlékezetes: az NKFP-tól nyert félmilliárdos állami támogatás kapcsán Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentésére a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz. A jobboldali sajtó szerint többek között Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Steiger Kornél vagy Vajda Mihály politikai kötődésük alapján, érdemi munka nélkül nyertek támogatást. Azóta a 168 Óra megírta, hogy az első Orbán-kormány idején, amikor az NKFP vezetője Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) most aggályait hangoztató elnöke volt, számos jobboldali tudós kapott támogatást. Granasztói György történész 96 milliót, Fricz Tamás politológus 41 milliót, Nyíri Kristóf nyelvfilozófus, aki a Hír Tv-ben „olcsó tudománynak” nevezte a filozófiát, tíz éve 43 milliót.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!