Nemcsak kiveri, hanem le is olvasztja a politikai biztosítékot Tusnádfürdön a lapunk megjelenése után beszélő miniszterelnök. Aki az európai civilizáció jövőjéről mond majd olyasmiket, amikkel hónapokra képes lesz tematizálni a közvéleményt, állítja egy kormány közeli kommunikációs forrás.

 
Tavaly, vele, ugyanott

A múlt őt igazolja: Orbán Viktor a bálványosi szabadegyetemen mindig meglepő őszinteséggel tárta fel terveit, legyen szó belpolitikáról, ideológiáról vagy külkapcsolatokról – és az is igaz, hogy az itt elhangzottak érdemben tematizálták a hazai és az európai közbeszédet. Utóbbi a kormányzati várakozások szerint ismét Magyarországról szól majd. Mindenesetre, amíg a kormányfő megszólal, „tréningezzen” legmeghökkentőbb tusnádfürdői mondataival.

2005
„A baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, így tesz a mostani magyarországi baloldal is, amelynek a jövőben nemzeti fordulatot kell végrehajtania.”

2010
„A kapitalizmus spekulációra épülő korszaka lezárult, ezért a kormány az erkölcsi értékek rehabilitációjára, az értékteremtő munkára épülő piacgazdaság megteremtésére törekszik.”

2012
„A magyarok tudják: sorsdöntő jelentősége van annak, hogy »milyen emberek kormányoznak «, tudják: ha jönnek a szocialisták, összedöntik az országot, a jobboldal meg rendbe hozza.”

2014
„Nálunk a civil szféra nem egy önszerveződő, önkéntes dolog, hanem »külföldről fizetett politikai aktivisták« csoportja (...) A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell, ilyen értelemben az az új állam, amit Magyarországon építünk, az illiberális, nem liberális állam.”

Ha kevesebb ideológiai mázzal önti is le, de Németh Zsolt is tud keményeket mondani. A külügyi államtitkár most éppen egy hímsoviniszta mondattal nyitotta Tusnádfürdőt, miszerint: „az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!