Orosz fenyegetés a tenger mélyén - A mélytengeri kommunikációs kábeleket fenyegető orosz veszélyre figyelmeztetett a brit hadsereg parancsnoka.

 
A víz alatti kábelek sebezhetősége roppant súlyos veszély civilizációnkra nézve

Sir Stuart Peach azt mondta, hogy a NATO-nak különös figyelmet kell fordítania a vezetékek védelmére, mert ha az oroszok megrongálják ezeket, az katasztrofális következményekkel járna a nyugati országok gazdaságára és biztonságára. A kábelek sebezhetősége „kockázat életformánkra nézve”, mondta a légierő marsallja Londonban. A kontinensek között, óceánok és tengerek fenekén futó kábeleken naponta több mint 10 billió dollár értékű pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le, valamint ezeken keresztül működik a modern információs rendszerek zöme, például az internet. Peach marsall emlékeztetett arra, hogy Putyin elnök lendületesen modernizálja a haditengerészetet, új hajókat és tengeralattjárókat állít hadrendbe, amelyek a „nem konvencionális” és információs hadviselést is szolgálják.

Orosz illetékesek korábban „hidegháborús hisztériának” minősítették a nyugati aggodalmakat, ugyanakkor büszkék arra, hogy Putyin újra felfuttatta a szovjet időkben roppant erős, ám 1991 után lezüllött hadiflottát.10 000 000 000 000,
vagyis tízbillió dollár értékű pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le a tenger alatti kábeleken naponta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!