A parlagfüvet legelő kecskék tejének fogyasztása csökkenti az allergiások tüneteit – derült ki egy tudományos kísérletéből. A módszerre szükség is lesz: hiába a bírságok, egy megyényi területet fed parlagfű.
Idén a tavaszi esőzések miatt hosszabb ideig virágzik a parlagfű, így a levegő pollenkoncentrációja is magasabb lesz. Becslések szerint 10-15 százalékkal több az allergén növény az elmúlt évekhez képest, csak a parlagfű 700 ezer hektárnyi, vagyis egy közepes megyényi területet fed le. Magyarországon csaknem 2,5 millió ember allergiás, legtöbben közülük érzékenyek a parlagfűre is. Törvény írja elő a virágbimbó kialakulása előtti gyommentesítést, június 30. óta földhivatalok és jegyzők ellenőrzik a területek fertőzöttségét. Ha virágzó parlagfüvet találnak, a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságot állapíthat meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, emellett elrendelheti a közérdekű kényszerkaszálást is. Ez azonban csak tüneti kezelés, ráadásul a folyamatot lassítja, hogy közbeszerzési pályázatot kell kiírni a kényszerkaszálásokra, így előfordul, hogy mire döntés születik, a növény elszórja 30-40 év múlva is csírázó magjait. Mivel kilátástalannak tűnik a harc, az allergiások gyógyszerekkel vagy homeopátiás szerek szedésével próbálnak enyhíteni kínjaikon. Kevesen tudják, hogy az allergia kezelésére van egy természetes eredetű, bárki számára elérhető ellenszer: a kecsketej, amely számos egyéb pozitív élettani hatása mellett az allergiában szenvedők számára is hatékony megoldás lehet. Kovács Endre majdnem húsz éve foglalkozik simonfai farmján kecskék tenyésztésével, illetve kecsketej-feldolgozással. Lapunknak elmondta, a Pécsi Orvostudományi Egyetemmel közösen végzett kísérlet során megfigyelték, hogy a parlagfű okozta allergia kezelésében segít az olyan kecskék tejének fogyasztása, amelyeknek takarmányába a növény pollenjét keverték. A parlagfű allergén anyagai hatására ellenanyag képződik a kecske vérében, s ez hat nap után a tejében is megjelenik. Kovács Endre szerint a kísérletben részt vevőknél 60 nap után 80 százalékos életmódminőség-javulást figyeltek meg. A kecskék álta l lelegelt parlagfű tehát segíthet az allergia megfékezésében. Ráadásul a kecske rendkívül sokat tud enni, így a kényszerkaszálás egyik alternatívájaként akár nyájakkal is lelegeltethetnék a parlagfüvet, így egyrészt csökkenhetne a gyommal benőtt terület, másrészt több jótékony hatású kecsketejet lehetne feldolgozni. Van, aki a radikális módszerre szavaz, és maga eszi meg a növényt. 2009 áprilisában a The New York Times kutatási rovatában publikálták a Princeton egyetem biokémiai kísérleteinek eredményeit, melyek szerint a parlagfű tulajdonképpen gyógynövény. Hasonló megfigyelésekkel itthon is találkozhatunk. Elsősorban Lajos atya, a „tudós pap” követői körében elterjedt nézet, hogy a parlagfűfogyasztás használ a szervezetnek, a számtalan vitamint, ásványi anyagot tartalmazó növényt nyersen vagy leforrázva fogyasztják. Lelkes hívek eszik a parlagfüvet, az eredményekről pedig a közösségi oldalakon számolnak be. A kísérletező kedvűek azért tudjanak róla: az íze borzalmas.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!