Különleges biztonsági intézkedések és nagy nemzetközi figyelem mellett március 25-én, pénteken kezdődik a Pest Megyei Bíróságon a „romagyilkosságok” néven megismert, előre kitervelt támadássorozat négy vádlottjának büntetőpere.

Németországból már jelezte figyelmét, s érkezését a magyarországi Phralipe független cigány kulturális szervezetnél Herbert Heuss, a német szintik (kisebb roma népcsoport) és romák központi tanácsának, a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma szervezet elnöke.

A többnyire a települések szélén élő romák sérelmére elkövetett bűntettek ügyében 165 tanút és 30 igazságügyi szakértőt – köztük fegyver-, orvos-, informatikai és fegyverszakértőt – hallgatnak meg, a vádirat 90 oldalas, az egész nyomozati iratanyag 30 ezer oldalnyi. Az öttagú bírói tanács – két hivatásos bíró és három ülnök – a nyári ítélkezési szünetig 34 tárgyalási napot tart a bíróság épületének legnagyobb, száz embert befogadó termében. Július végéig a vádbeli cselekmények kétharmadára lefolytatják a tanúbizonyítást, szeptemberben a szakértők meghallgatása következik, legkorábban jövő tavasszal hirdethet elsőfokú ítéletet a bíróság. Ilyen bűncselekményeknél már egyetlen minősítő körülménynél is akár 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés róható ki – ez esetben öt minősítő körülményt tartalmaz a vád.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött gyermekkorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolja az ügyészség. A Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc támadás ügyében folytatott le eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra.

Tiszalökön egy éppen hajnalban munkába induló férfi halt meg, Kislétán egy szintén munkába készülő anya, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten: egy 27 éves édesapa és 5 éves kisfia vesztették életüket. A négy vádlott a kilenc helyszínen 78 lövést adott le, hét helyszínen pedig 11 Molotov-koktéllal gyújtották fel a megtámadottak otthonait. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyes, maradandó testi sérülést szenvedtek el – két kislányt azóta már többször megműtöttek.

 

Már a perbeszédekre készültek a felek a pátkai Molotov-koktélos támadás tárgyalásán, mikor az ügyészség bejelentette: megtalálták az igazi támadót – írta a Népszabadság. Emlékezetes: 2008 nyarán egy éjjel Pátkán Molotov-koktélokat dobtak három, romák lakta házra. A lakók felismerték a polgárőröket. A rendőrök elfogták őket, több hónapig voltak előzetesben. Azt vallották, hogy egyikük távoli ismerőse dobta a gyújtópalackokat. Az ügyészség nem hitt nekik, de végül mégis megtalálták az igazi tettest, akinek a palackokat a polgárőrök adták. Különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében társtettesként vádolták, és a módosított vádirat szerint már csak bűnsegédként vonnák felelősségre őket.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!