Komoly aggodalmat keltett Szaúd-Arábiában az Amerikai Egyesült Államok törvényhozásának döntése, melynek értelmében be lehet perelni a szeptember 11-i terrortámadásokhoz nyújtott segítségért a közel-keleti államot. Szerdán a Kongresszus és a képviselőház is megszavazta azt a törvényt, amely ellehetetleníti, hogy a kormányok az állami immunitás nemzetközi jogi elvére hivatkozva bújjanak ki a jogi felelősség alól abban az esetben, ha közük van valamilyen, az USA területén elkövetett terrortámadáshoz.

A törvényt Barack Obama elnök megvétózta, mert állítása szerint ezzel nagyon veszélyes joggyakorlatnak nyitnak utat, amely hosszú távon oda vezethet, hogy az Egyesült Államokat is felelősségre vonhatják a jövőben minden külföldön végrehajtott tettéért.

Az elnök véleményének dacára a 98 fős Szenátusban mindössze egy demokrata voksolt nemmel, míg az alsóházban 348:77 arányban győztek az igenek. A jogi és diplomáciai szempontból is igen aggályos döntésre viszont a közelgő választások miatt szánhatták rá magukat a képviselők. A 15 éve történt terrortámadás továbbra is meghatározza az amerikai közéletet, így nem akartak olyan népszerűtlen, de bölcs döntést meghozni, amely nem adja meg a jogot az áldozatok családjának arra, hogy kártérítést követeljenek.

Mivel a terrortámadás 19 elkövetője közül 15 szaúdi volt, így logikusan merül fel annak a gyanúja, hogy az olajmonarchia szándékosan nem lépett fel a terrorizmus ellen. A törvény elfogása előtt egyébként hatalmas erőkkel lobbiztak a nem érdekében, de az adott helyzetben esélyük sem volt, így most egy teljesen ismeretlen helyzetre kell készülnie a jogászaiknak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!