Pillanatnyi pánik az olajpiacon - Egyre jobban rettegnek a nagy olajtermelő országok a nyersanyag árának tartós csökkenése miatt. Ha hordónként 20 dollárnál stabilizálódnak az árak, abba beleroppannának az orosz olajcégek és az állami költségvetésben is nehéz döntéseket kellene hozni – jelentette ki Alekszej Takszler energiaügyi miniszterhelyettes. Az aggodalom indokolt: egy hordó olaj kitermelésének költsége 15-16 dollár körül mozog, így alig hozna nyereséget az üzlet.

 
Az olajvezetéket ellenőrzi egy orosz munkás hajnalban. Minden nap új reményt hozhat, hogy emelkedik az olajár - Fotó: Sergei Karpukhin, Reuters

Az oroszok mostanában meglepően közlékenyek a témában. A héten nem kis vihart kavart a tőzsdén, hogy Alexander Novak energiaminiszter arról számolt be, a termelés 5 százalékos korlátozásáról egyeztetnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC). Bár az érdekszövetség azóta cáfolta, hogy titkos tárgyalásokat folytatnának az oroszokkal, az olaj ára meredeken emelkedett, és a 34-35 dollárt is meghaladta, szemben a múlt héten mért 27 dolláros mélyponttal, és az olajcégek részvényei ismét szárnyalni kezdtek.

A hírek szerint az OPEC-en belül is egyre nagyobb ellentétek alakulnak ki a tagok között, mert egyes országok már támogatnák, hogy vegyenek vissza a termelésből, míg a szaúdiak egyelőre ragaszkodnak ahhoz, hogy megőrizzék a piaci részesedésüket.

Ők meg is tehetik, mivel az állami olajcég, az Aramco monopolhelyzetben van, és bár apadnak a kincstár tartalékai, az összeomlástól igen messze vannak. Szemben az orosz állammal, melynek tartalékait majdnem kimerítették a szociális kiadások, illetve a kelet-ukrajnai és szíriai háború. Ha Szaúd-Arábia meggondolná magát, és szövetségre lépne Oroszországgal, annak komoly piaci következményei lehetnének, hiszen a két legjelentősebb kitermelő naponta 10 millió hordó olajat hoz a felszínre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!