Bűnösnek mondta ki szándékos emberölésben barátnője meggyilkolása miatt Oscar Pistoriust a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság, hatályon kívül helyezve ezzel a paralimpiai bajnok futó ügyében korábban hozott ítéletet.

 
Oscar Pistorius - Fotó: Alan Skuy, AP

Pistoriust tavaly első fokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Idén októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse le. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb dél-afrikai fellebbviteli fórum helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett 29 éves barátnőjével.

A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb büntetés 15 éves szabadságvesztés. A pontos büntetés kiszabásával a fellebbviteli fórum az első fokon eljáró bíróságot bízta meg.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!