Holnap 41 fokkal tetőzik a hőség, de a lehűlés után sem megy 30 fok alá a hőmérséklet.

 
Fotó: Gyönki Sándor

A hőség miatt vasárnapra 15 megyére adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, a többi területre másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében és a fővárosban vasárnap 27 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A többi megyében is tartósan 25 fok feletti napi középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

De a neheze még csak most jön! A mai perzselő, néhol 39 fokos forróságot a hétfői 41 fokos csúcshőmérséklet is felülmúlja. A kedden érkező hidegfront ugyan hoz némi felfrissülést, de csak 10 fokkal csökken a hőmérséklet, az ország keleti, északkeleti tájain az eső is eshet, és szerdától ismét egyre melegszik az idő.

Az utazások alkalmával feltétlenül készítsünk be elegendő mennyiségű folyadékot, és lehetőleg teli tankkal és napszemüveggel vágjunk neki a kirándulásnak. A nagy meleg figyelmetlenséget, dekoncentráltságot okozhat, de legyünk óvatosak a járművekbe szerelt légkondival: a nagy erővel a felsőtestünkre érkező hideg levegő könnyen okozhat megfázást. Az UV-B-sugárzás is igen erős, az ország nagy részén legfeljebb fél óra napozás vagy magas faktorszámú krém ajánlott.

A vidékfejlesztési miniszter hétfőn átmeneti időszakra országosan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított 200 méteren belüli területekre. A tilalom a kijelölt tűzrakó helyekre is érvényes. A katasztrófavédelem megyei honlapján listázta azokat a légkondicionált épületeket, intézményeket, amelyeket a lakosság hűsölés céljából kereshet fel. Többségük bevásárlóközpont, pénzintézet vagy szupermarket, de önkormányzati hivatalok is szerepel a listán.

Bármennyire is csábítanak a fürdésre a szökőkutak, ennél rosszabb ötletet keresve sem találhatnánk a felfrissülésre. Még a lábunkat se dugjuk bele. Úszik ugyanis abban a vízben minden, ami az utcán megtalálható: por, talajszemcsék, cigarettacsikk, vagy bármi, amit az arra járó, felelőtlen emberek beledobálnak és – elég csak ránézni a galambokra, hogy kitaláljuk – a madárürülék sem kerülheti ki a vizet. Aztán jön a felmelegedés, és hiába fertőtlenítik időnként a szökőkutakat, 25 fok felett a mikroorganizmusok szaporodni kezdenek, és csúnya fertőzéseket, hasmenést, vagy akár tüdőgyulladással járó legionárius betegséget is okozhatnak – annak ellenére, hogy nagy mennyiségben kerül fertőtlenítőszer is a szökőkutakba, ami viszont szintén nem tesz jót a szervezetnek. Magyarország területén több mint 5 ezer közkút található a kozkutak.hu internetes oldal térképe szerint. Ha engedélyezzük a honlapnak, hogy bemérje tartózkodási helyünket, egy gombnyomással, méterre pontosan elárulja, hogy hogyan juthatunk el a hozzánk legközelebb fekvő közkúthoz, amiben fürödni nem tudunk ugyan, de legalább ihatunk belőle.

További rossz hír, hogy a kánikula az allergiásokat nem csak a hőséggel, hanem rengeteg pollennel is megterheli. Az általános pollenterhelés országszerte erős. Leginkább a csalánfélék okozhatnak kellemetlen perceket, koncentrációjuk a levegőben magas, sőt, a napokban Pécsett nagyon magas szintet is mértek. A pázsitfűfélék is gondot okozhatnak, virágporukat Pesten, Pécsett, Szegeden, Győrött és Zalaegerszegen is közepes koncentrációban monitorozták. Közepes koncentrációban van jelen a levegőben még Pécsett az útifű is. A csapdákban a lórom, a libatopfélék, a kender, az ernyősvirágzatúak és a fészkesvirágzatúak pollenje is jelen van. Győrött a kültéri allergén gombákkal kell vigyázni, mivel nagyon magas szinten vannak jelen a levegőben, míg Pesten, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen magas, Miskolcon közepes koncentrációban keserítik az emberek életét. A következő napokban túl sok jóra nem számíthatunk, bár kedden az eső (ha megérkezik), csökkentheti valamelyest a pollenek jelenlétét, ám hosszú távon ez a kis zápor csak arra lesz jó, hogy a növények új erőre kapjanak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!