Az ideológiai-politikai szempontok felülírják a tanszabadság elvét: ezt az üzenetet hordozná, ha a genderszak megszüntetését tervező minisztériumok figyelnem kívül hagynák a szakemberek értékelését – bírálta lapunknak a tervezetet az egyik érintett egyetem tanára.

 

Egyetlen tollvonással törölné el a kormány a genderszak néven elhíresült társadalmi nemek képzéseket Magyarországon. Az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium által jegyzett rendeletmódosító előterjesztés két egyetemet érint: a már egyébként is rengeteget vegzált CEU-t, illetve az ELTE-t, ebben a két intézményben folytatnak ilyen mesterképzést, de jövő szeptembertől nem vehetnének fel diákokat erre a szakra. Az egyetemek a hét elején, a szabadságolások csúcsidőszakában mindössze 24 órát kaptak a dokumentum véleményezésére. A  hvg.hu úgy értesült, az előterjesztés két módosítást vezet be, az egyik csupán a fizetős, illetve az államilag támogatott képzések közötti határvonalat tisztázza, a genderszakra vonatkozó rész viszont gyakorlatilag indoklás nélkül tiltaná be a képzést.

A Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak tartalmát annak felülvizsgálata után az Emmi egy 2016-os rendeletben rögzítette. „Amennyiben a készülő rendelet figyelmen kívül hagyná az illetékes szakemberek értékelését (melyet az Emmi még két évvel ezelőtt is megerősített), az azt az üzenetet hordozná, hogy Magyarországon az ideoló giaipolitikai szempontok felülírják a tanszabadság elvét. A kormányrendelet tervezete a felsőoktatásba rendeleti úton való durva beavatkozás, mely komoly elemzés és konzultáció nélkül megszüntetne egy egyetemi szakot, s ez kihatással lehet a magyar egyetemekre, a felsőoktatás minőségbiztosítására és a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is” – írta megkeresésünkre a tervezetről Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora.

Ha a szak kapcsán korábban tett politikusi nyilatkozatokat nézzük, az ideológiai szándék egyáltalán nem kizárt. Amikor tavaly év elején kiderült, hogy 2017 szeptemberében az ELTE is elindít egy társadalmi nemek mesterképzést, a lépés mögött a KDNP ifjúsági tagozatának elnöke, Nacsa Lőrinc a „meleglobbit” sejtette, mert szerinte a szak elindítása „nem segíti nemzetünk felemelkedését”, sőt romboló és felesleges. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pedig egyenesen megkérdőjelezte, hogy tudományos alapjai lennének a gendernek, és a marxizmus-leninizmushoz hasonló ideológiának bélyegezte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!