Egyre kuszább a belpolitikai helyzet Csehországban, ahol szombaton fejeződik be az elnökválasztás első fordulója. Az esélyes a hivatalban lévő államfő, Miloš Zeman.

 
Milos Zeman - Fotó: Michal Czizek, AFP

A 73 éves politikus nem éppen a józanságáról híres – a szó szoros és átvitt értelmében sem. Zeman nem veti meg az alkoholt, és ebből nem is csinál titkot, sőt illuminált állapotban gyakran mond kínos dolgokat. Egy borospincében tett látogatásán például azzal a felkiáltással koccintott: „Halál az absztinensekre és a vegetáriánusokra!” Amikor a miniszterelnök menesztéséről kérdezték, így válaszolt: „Van a demokratikus módszer. Meg van a nem demokratikus: a Kalasnyikov.” A romákat lustának, a muszlimokat beilleszkedésre képteleneknek nevezte.

Zeman újraválasztását támogatja Andrej Babiš miniszterelnök is. Az őszi választásokon győztes, populista, korrupcióval vádolt, szlovák származású milliárdos csupán kisebbségi kormányt tudott alakítani. A prágai parlamentben szerdán elhalasztották a bizalmi szavazást kabinetjéről, miután nem tudtak megegyezni arról, meghallgassák-e Jiří Komárek volt nyomozót Babiš mentelmi jogának felfüggesztése ügyében.

A rendőrség büntetőeljárást indított, amiért üzletemberként állítólag visszaélt az EU-támogatással egy szabadidőközpont építésekor.

A volt nyomozó a miniszterelnök mellett tanúskodott volna, azt állítva, hogy az ügy provokáció. Az ellenzék szerint viszont az exrendőrtiszt nem szavahihető, egyszer már elítélték hamis tanúzás miatt.

A választásokon győztes ANO pártnak 78 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, és a rendkívül széttagolt törvényhozás másik 8(!) frakciója közül legföljebb a kommunisták hajlanak a támogatására, ami még mindig kevés az abszolút többséghez. És itt jön a képbe a köztársasági elnök. Zeman ugyanis már előre jelezte, hogy ha Babiš kudarcot vall a kormányalakítással, akkor másodjára is őt bízza meg. Így hát a két különös figura most egymást támogatja Prágában.

A bohózatba illő helyzetből egy tisztább fejű köztársasági elnök megválasztása és a megismételt választás lehetne a kiút. Ám az államfő személyéről minden bizonnyal csak a második forduló dönt majd, a felmérések pedig azt jelzik, hogy egy esetleges előrehozott parlamenti választásokon az ANO még nagyobb fölénnyel győzne, mint tavaly.

Címkék: Csehország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!