Pukli a politikát választja - Nem pályázik újra az iskolaigazgatói posztra 2017. július 31-e után, otthagyja a Teleki Blanka Gimnáziumot Pukli István – derült ki egy szerdai beszélgetésen.

 
Pukli István - Fotó: Németh András Péter

Az erről szóló tudósításban az jelent meg, hogy a Tanítanék mozgalom korábbi legismertebb arca és képviselője konzervatív párt alapításán gondolkozik. Ezt pénteken cáfolta a Magyar Nemzetben, ahol azt mondta: nem alakít politikai formációt, de ha valaki más olyan pártot alapítana, amely hiteles tud lenni, ahhoz csatlakozna, jelenleg azonban nem lát ilyet. Szeptemberben még azt nyilatkozta a Magyar Időknek: új pályázatot fog benyújtani az iskola vezetésére, most azt nyilatkozta:
„Választhattam azt, hogy meghajolok, és beállok a kormány által elképzelt sorba, vagy megtartom a gerincemet. Inkább az utóbbit választottam, ebben az oktatási rendszerben nem szeretnék tanítani.”  Az már a Magyar Időknek adott ősz eleji interjúból kiderült, hogy Pukli „kilóg” a mozgalomból, amikor arról beszélt: nem cél az Orbán-rezsim eltakarítása, csupán az, hogy vegyék észre és javítsák ki az oktatás hibáit.

Szeptember végén Pukli ki is lépett a Tanítanékból, mert nem értett egyet azzal, hogy a mozgalom csatlakozott a menedékkérők befogadása mellett állást foglaló tüntetéshez, és a véleményével egyedül maradt. Szerinte az ilyen megosztó ügyek melletti kiállás rengeteg támogató elvesztéséhez vezet, függetlenül attól, hogy magánemberként ki mit gondol erről a kérdésről. Ugyanakkor a miniszterelnökkel kapcsolatban (korábbi kijelentését árnyalva) azt nyilatkozta: ha nem hajlandó megreformálni az oktatást, abba bele fog bukni.

Pukliról már régóta hallani lehetett, hogy politikai ambíciókat dédelget, de ő maga, és a Tanítanék más képviselői ezt rendre cáfolták. A mozgalom elhagyása után az is felvetődött: a kormánypárt „megvette” vagy valamivel sarokba szorította az iskolaigazgatót, akit egyébként 2012-ben éppen fideszes hátszéllel választottak a budapesti gimnázium élére. Tavasszal, miután a március 15-i tüntetésen bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost, számos támadás érte politikai oldalról, Németh Szilárd Fidesz-alelnök például „ávós nagypapát” emlegetett.

Tavaly év eleji felbukkanása óta számos váratlan lépése volt (sokszor még magát a mozgalmat is meglepte, amelyet képviselt) Pukli Istvánnak, rövid ismertsége alatt többször is változott a megítélése. Kétségtelenül megosztó figura, ha más nem is, ez már megvan a politikai karrierhez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!