Putyin újévi jókívánságai - A NATO-bővítést is a biztonsági fenyegetések közé sorolja az új orosz nemzetbiztonsági stratégia, amelyet csütörtökön írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök. A dokumentum szerint az, hogy az Észak-atlanti Szövetség országhatárai egyre közelebb kerülnek Oroszországhoz, komoly fenyegetést jelent.

2011-ben lett a katonai szövetség tagjelöltje Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Macedónia és Montenegró, illetve utóbbit idén decemberben hivatalosan is meghívták a tagok közé. Az elemzők szerint ez Moszkvát zavarja, mert szeretne kizárólagos befolyást gyakorolni „közelkülföldjén”.

A hat év után frissített stratégiában emellett az is szerepel, hogy Oroszország „független bel- és külpolitikája” ellen intézkedéseket hajtott végre az Egyesült Államok és szövetségesei, és Oroszország célja, hogy nagyhatalmi státusát megerősítse.

Putyin, miután aláírta a dokumentumot, elküldte újévi üdvözletét is Angela Merkel német kancellárnak és Barack Obama amerikai elnöknek. A táviratokban ironikus módon a konstruktív együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy a modern biztonsági kihívásokkal megküzdhessenek.

Címkék: Oroszország, Putyin

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!