Neonáci embervadászat, késelő migránsok és döbbenet. Néhány főcím az elmúlt hét németországi sajtójából. Ésmiközben minden fontos politikus elszigetelt esetnek nevezi a Chemnitzben történteket, sokan attól tartanak, a szellem kiszabadult a palackból.

 

Lapzártánk idején a kelet-németországi Chemnitzben nyugalom volt. Talán csak a szokásosnál több utcai rendőr utalt arra, hogy mi történt itt néhány nap leforgása alatt. A tragikus események egy héttel ezelőtt, szombat éjjel kezdődtek, amikor a városi vurstliban összeszólalkozott két közel-keleti származású férfi egy másik társasággal. A vita vége az lett, hogy három embert megkéseltek, egyik közülük, egy 35 éves, kubai származású német férfi kórházba szállítás közben meghalt.

A hír – a közösségi oldalaknak köszönhetően – néhány óra alatt eljutott a német szélsőjobboldali közösségekhez. Másnap az ország minden részéből csaknem ezer neonáci érkezett a városba, akik, miután engedély nélkül demonstráltak, hajtóvadászatra indultak az akkor még körözés alatt lévő tettesek ellen. (Mint kiderült, egy később elbocsátott rendőr szivárogtatta ki a gyanúsítottak adatait egy szélsőjobbos internetes portálnak.) Randalírozva fésülték át a város utcáit, megállítottak minden barna bőrű embert. Többeket bántalmaztak is: a német belügyminiszter jelentése szerint legalább hatan sérültek meg. A dpa német hírügynökség jelentése szerint az interneten terjedő féligazságok a gyilkosság körülményeiről is hozzájárultak a bevándorlásellenes akciókhoz. Az egyik ilyen valótlan állítás az volt, hogy az áldozat egy nőt védelmezett, amikor megszúrták. A rendőrség ezt cáfolta.

A tüntetések hétfőn is folytatódtak. A baloldali „Nácimentes Chemnitz” és a populista-nacionalista „Pro Chemnitz” is többezres demonstrációt tartott. Utóbbin annyira elszabadultak az indulatok, hogy 18 tüntető és 2 rendőr megsérült.

„Nem tűrjük, hogy falkában vadásszanak másként kinéző, máshonnan érkezett emberekre, és hogy a gyűlöletet terjesszék az utcáinkon” – mondta Steen Seibert kormányszóvivő, aki „szörnyűnek” nevezte a 35 éves német állampolgár meggyilkolását, de azt a módot is, ahogy a neonácik az ügyet „intézik” Chemnitzben. Seibert külön reagált az AfD egyik parlamenti képviselőjére, aki a Twitteren önbíráskodásra buzdított.

A német politikai elit – néhány szélsőséges szereplőt leszámítva – egyemberként ítélte el a történteket. A közvéleményt azonban egyre nehezebb meggyőzni: a tettesek közel-keleti származása miatt sokan összekötik az esetet a többi, menekültek által elkövetett bűncselekménnyel. Azzal nehéz érvelni, hogy – egyelőre úgy tűnik –, a gyilkosságnak nem volt ideológiai indíttatása. A tetteseket elfogták, és nem találtak kapcsolatot köztük és szélsőséges iszlamista szervezetek között. Németországban egyre erősödnek a szélsőséges pártok és szervezetek. Közülük a legjelentősebb, a politikáját főként a bevándorlóellenességre alapozó AfD, amelynek népszerűsége rekordmagasan van: augusztus elején 17 százalékra mérték. Miközben a kormányzó CDU–CSU pártszövetség támogatottsága 30 százalék alá süllyedt. A migráció pedig annak ellenére, hogy a német kormány komoly sikereket tud felmutatni a közbiztonság javítása területén, továbbra is az egyik legfontosabb kampánytéma.

 

FOTÓ: JAN WOITAS, AFP

 

Címkék: Németország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!