Mintegy 90 milliárd forinttal többet különített el közmunkásbérekre a kormány idén, mint tavaly. Csakhogy a közfoglalkoztatottak bérét nem emeli a kabinet, illetve az is kérdés, hogy hol talál – havi átlagban – 84 ezerrel több közmunkást, mint 2015-ben.

 
Közmunkás technikával - Forrás: Profimedia

A Policy Agenda szerint tavaly 191,8 ezer ember dolgozott – havi átlagban – közmunkásként, holott a 270 milliárdos keretből 213 ezernek lehetett volna munkát adni, de egyszerűen nem akadt elegendő „jelölt”, így 17 milliárd forint bennmaradt a kasszában. Következésképpen idén a kormány komoly megtakarítással számolhat ezen a soron. A summát pedig más célokra is költheti a kabinet. Az is megeshet, hogy a kabinet e módszerrel rejt el pluszpénzeket a büdzsében – így nem kell a költségvetési tartalékhoz nyúlnia, aminek sorsát átlátható módon lehet nyomon követni.

A közmunkásokat egyébként a gigászi állami vállalatok sem tudják felszívni – noha például amióta a vízügyet a belügyi tárca irányítja az árvízi védekezés idején, rengeteg közmunkást vezényelnek a területekre (a vízügy amúgy is az egyik legnagyobb közfoglalkoztató). Csakhogy ez új problémákat szül: a szakemberek és a szakértelem hiánya ugyanis komoly problémákat okozhat. Az olcsó munkaerővel ugyanis olyan munkákat kell megcsináltatni, amiket egyébként mérnökök, gépek végeznének.

80 ezer 
hektárnyi földet borít a belvíz, és most jönnek a tavaszi áradások

 

360 milliárd forint
jut az idén közmunkára

 

A szükséges infrastrukturális beruházások helyett a tárca az élőerőre apellál a védekezésnél, miközben a kormány megelőző szemléletű, fenntartható vízgazdálkodásról beszél.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!