Jogszerűnek tartja a rendőrség, hogy négy sajókazai tizenévest közvetlenül a tanításról kihívva, bilincsben vittek el kihallgatásra egy iskolai inzultálásba torkolló féltékenységi ügy miatt – írta szombaton a Petőfi utca nevű blog. A portál közzétette az iskola biztonsági kamerájának felvételét: az érintettek teljesen nyugodtan álldogáltak az amúgy szintén békésnek tűnő rendőrökkel szemben.

Emlékezetes: csütörtökön 3 lányt és egy fiút bilincsben vittek el a Dr. Ámbédkar Iskolából. A 14-16 év közötti roma fiatalokat egy 17 éves társuk inzultálása miatt csoportosan elkövetett garázdasággal és személyi szabadság korlátozásával gyanúsítják.

A diákok egy korábbi kihallgatáson már beismerték tettüket, az eset hátterében az egyik fiú miatt rivalizáló két lány konfliktusa volt. A rendőrségi törvény szerint a kényszerítő eszköz kiválasztásában szempont, hogy „az érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járjon”, továbbá „nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával”. Egyedné Novodonszki Éva a BAZ megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint viszont az intézkedés szakszerűen és jogszerűen történt, ugyanis az intézkedő rendőröknek joga van bilincset használni, amennyiben szökés vagy önkárosítás veszélye forog fenn. Ez nem az első konfliktus a rendőrök és az iskolát üzemeltető Dzsáj Bhím buddhista közösség között. A hét elején az Index írta meg, hogy a rendőrség két, nagyrészt romák lakta telepen hozzájárulásokat gyűjtött a népszámlálással kapcsolatos nyomozáshoz; tavaly ősszel ugyanis jogsértő módon kiszivárgott, hogy a népszámláláson a sajókazai romák közül több százan vallották magukat a buddhista közösség tagjának, ami kicsapta a biztosítékot a helyi hatóságoknál.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!