Hiába mentik meg évente 2,5 millió ember életét a védőoltások, nagyon sokan most sem hajlandók beoltatni gyermeküket. Európában tombol a kanyarójárvány, és itthon is bíróság előtt egy házaspár, akik gyermeke nem kapta meg a kötelező K-vitamint, és életét vesztette.

 

Megdöbbentő mértékben nőtt a kanyarós esetek száma Európa-szerte, 2017-ben négyszer annyi megbetegedést regisztráltak, mint 2016-ban – közölte a Magyar Tudományos Akadémia. A szakértők a helyzet javítása érdekében tíz pontban sorolták fel javaslataikat azért, hogy javuljon a betegség ellen beoltottak aránya az unióban. A mostanában kitört kanyarójárványok ugyanis világosan mutatják, hogy az átoltottság terén komoly problémák mutatkoznak, pedig ez egy súlyos, potenciálisan halálos gyermekbetegség, amelynek megelőzésére létezik hatékony védőoltás. Hazánkban kötelező a védőoltás, így elvileg nem kell tartani járvány kialakulásától. De a betegség gyorsan terjedhet, ha nem immunis a szervezet. Elég, ha néhány percig egy légtérben tartózkodik valaki a fertőzött személlyel.

Magyarországon, ha a szülő megtagadja, hogy gyermekének beadják a kötelező védőoltást, akkor azzal nem egyszerűen törvénysértést követ el, hanem saját gyermeke, illetve környezete egészségét veszélyezteti – erről az ÁNTSZ tájékoztatott korábban. Mégis, vannak, akik minden kockázatot vállalnak annak érdekében, hogy gyermekük ne kapjon oltásokat. A jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy ilyen esetekben eljárás induljon a szülő ellen, pénzbírságot szabjanak ki, végső esetben pedig akár átmeneti gondozásba is vehetik a gyereket.

Idén év elején óriási port kavart, hogy megkezdődött az oltásellenes mozgalom egyik legnagyobb hírnöke, L. Csaba és felesége, L. Ada tárgyalása. A házaspár hathetes kisfia öt évvel ezelőtt halt meg, a vád szerint azért, mert agyvérzést kapott amiatt, hogy nem kapta meg a kötelező K-vitamint, majd nem vitték időben orvoshoz, amikor hányni kezdett. Az Index akkor azt írta: a tárgyaláson a férfi egészen megdöbbentő állításokat fogalmazott meg, például, hogy az újszülött szerveire pályáztak az orvosok, ezért halt meg. Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában az áll: közegészségügyi veszélyt jelent a védőoltások számának csökkenése, a legnagyobb kihívás a lakossági bizalom visszaesése, amely már jelenleg is érezteti a hatását. Pedig védőoltások a becslések szerint évente mintegy 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszerte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!