Schengen felfüggesztése egyetlen uniós országnak sem lenne jó, de Magyarországnak a legkevésbé – erre a következtetésre jutott a világ egyik legjelentősebb gazdasági elemzője. A Morgan Stanley szerint az EU válasza a menekültválságra, vagyis a belső határok ellenőrzésének visszaállítása az Európán belüli kereskedelem visszaesését vonná maga után.

 
Ellenőrzés az osztrák határon - Fotó: Leonhard Foeger, Reuters

A Morgan Stanley a kétoldalú kereskedelem 10-20 százalékos csökkenésével számol, ami az EU gazdaságának egészére nézve GDP-arányosan 0,2%-os kárt okozna. A schengeni övezet felbomlása a legnagyobb kárt Magyarországnak okozná, majd Horvátország, Észtország és Szlovénia következne a sorban.

Az ok egyszerű: Magyarország ma az unió legnyitottabb gazdasága, amely a leginkább függ az uniós országokkal folytatott kereskedelemtől. Az átjárható határok lezárásának legkisebb negatív hatása Franciaországban, Németországban és Dániában lenne.

Hasonló számításai az Európai Bizottságnak is lehetnek, ezért pénteken nyilvánosságra hozták a schengeni határok megerősítéséről szóló forgatókönyvüket. A terv legambiciózusabb része szerint júniusban döntenének egy európai határőrség felállításáról, amely szeptemberben már el is kezdene dolgozni.

A Bizottság emellett a dublini rendszert is megreformálná, amely a menekülteljárást lefolytató ország illetékességét szabja meg. Ez leginkább Görögország érdeke lenne, ugyanis a Bizottság azon is gondolkozik, hogy nyártól elkezdik visszatoloncolni azokat az embereket, akik az ország területén léptek először az EU területére. Ha az elképzelés teljesülne, decemberre teljesen helyreállna a rend a schengeni övezetben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!