Elment a főrabbi. Dr. Schweitzer József 93 éves korában, csütörtökön hunyt el. A Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár 1923-ban Veszprémben született. 1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát sémi nyelvészetből, ókori keleti történelemből és szociológiából. 24 éves korában lett pécsi rabbi és majdnem 35 évig vezette az ottani hitközséget. 1964-től tanára, majd Scheiber Sándor halálát követően, 1985-től vezetője volt az Országos Rabbiképző Intézetnek. Tanítványai rajongásig szerették és tisztelték. Rektori és főrabbi tisztségéről saját elhatározásából, 80 éves korában lemondott és nyugdíjba vonult.

 
Dr. Schweitzer József

Rendhagyó módon nyitott a katolikus egyház felé, Erdő Péter bíborossal évtizedes barátságban voltak. Elévülhetetlen érdemei voltak a II. világháború utáni zsidó vallási és kulturális élet újraindításában. Számos állami és nemzetközi díjban részesült.

„Minden erőnkkel meg kell kísérelni tenni a lappangó gyűlölet ellen. Ez a társadalom, a politika, az egyházak, az írók és a szellem embereinek a feladata. Olyanoknak, akiknek hitelesek és hatásosak a szavai” – mondta lapunknak 90. születésnapján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!