Ideig-óráig még változatlan formában működhet tovább a nemrég Mészáros Lőrinc – a miniszterelnök barátja – érdekeltségébe került tucatnyi balatoni kemping, de félő, hogy a ma még sokak számára megfizethető kikapcsolódást nyújtó létesítményekből idővel kiszorulhatnak a tömegek, mert felparcellázhatják és beépíthetik a vízparti ingatlanokat.

 
Baltonzamárdi, kemping - Fotó: H. Szabó Sándor, MTI

Legalábbis ez a félelme Gőgös Zoltánnak, az MSZP elnökhelyettesének.

A parlamenti képviselő kérdésünkre elmondta: ennek megakadályozására törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, ami az őszi ülésszakban napirendre kerülhet. A jogszabálytervezet szerint a kempingek területének – besorolástól függően – legfeljebb 4-15 százaléka lenne beépíthető, míg a strandoknak legfeljebb 10 százaléka. Újdonság, hogy „2018. január 1-jétől a maximum 15%-os beépítés lehetőségét csak a kemping, illetve a strand funkciójához szükséges építmények számára tartsa fenn a törvény”.

A javaslat az indoklásban kitér arra, hogy „nem építhető tehát lakópark, a Balatont ugyanis nem lehet szűkebb magánérdekek szolgálatába állítani”.

Gőgös szerint a beépítéstől való félelem nem alaptalan, hiszen a Balaton környékén igencsak felmentek az ingatlanárak, már egy kisebb vízparti telek is megér vagy 50 milliót. „Ha pedig azt vesszük, hogy itt egyenként több száz méter hosszú partszakaszokról beszélünk, ahol az öt méter körüli magasságig kétszintes, 100 négyzetméteres alapterületű önálló vagy sorházak, luxusingatlanok tucatjai húzhatók fel egymás mellé, akkor jól látszik, mekkora pénz van ebben” – mondta az ellenzéki politikus.

Egyelőre azonban a felparcellázás és az építkezés szerinte még nem közeli veszély, hiszen „Mészáros Lőrinc és barátai előbb alighanem kihasználják a nemsokára megnyíló 5 milliárdos kempingfejlesztési állami keretet. Az 5 milliárdos pályázati keretről nem sokkal azután született egyébként kormánydöntés, hogy idén tavasszal a részben Mészáros érdekeltségében álló Konzum Nyrt. felvásárolta az egyik legnagyobb balatoni turisztikai céget, a Balatontouristot.

A 12 kempinget birtokló Balatontouristnak 106 hektárja van a magyar tenger partján: 5800 kempinghely, 500 bungaló és csaknem 200 mobilház, továbbá több tucat bérelhető lakókocsi is a megvásárolt cégé.

Noha a vásárlás után Mészáros azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy cége nem tulajdonosává, csupán üzemeltetőjévé vált a Balaton-parti ingatlanoknak, az egyik bérleményt, a balatonakali kempinget meg is vásárolta. Méghozzá meglepően olcsón: míg a területet a felszámoló cég 817 millió forintra tartotta, és hiába kínált érte valaki 370 milliót, nem adták el, néhány hónappal később már300 millióért is vihette egy Mészároshoz köthető cég. Az akali kemping jövője egyelőre nem a felparcellázás: vélhetően rövid távon számítanak az 5 milliárdos turizmusfeljesztési pályázati alapra, hiszen a kemping bérlőitől a jövő évre már elfogadtak előleget.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!