Az elmúlt hétvégén kezdődött a nagy karácsonyfa-vásárlási hajrá. Tűről tűre, tüzetesen szemügyre vettük, miből választhatunk, és főleg mennyiért.

 
Fenyőfarm Csurgón - Fotó: Varga György, MTI

„A legnépszerűbb a Nordmann jegenyefenyő, mert minden olyan értékes tulajdonsága megvan, amit egy jó karácsonyfától elvárhatunk” – avat be az aktuális trendekbe Gyergyák Lajos, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési ágazatvezetője. Ez a fajta dekoratív, a levele sokáig nem hullik le a meleg szobában sem, emellett sűrű és jól is díszíthető. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben egyre többen választják a korábban megszokott és egyeduralkodónak számító lucfenyő helyett, ami már egy-két nap után elkezdi hullatni tűit a meleg szobában. A Nordmann viszont lassabban nő, mint a lucfenyő, az ára is borsosabb. Manapság a termelés felét teszi ki a luc, a másik ötven százalékon osztozik a többi nemesebb fajta. Szépségben az ezüstfenyő sem marad el a Nordmanntól, viszont a tűi annyira szúrnak, hogy megnehezítik a szállítást és a díszítést is, aki kicsit is érzékenyebb, annak a keze akár kellemetlenül ki is pirosodhat az „akció” végére. Talán a duglászfenyő a legkevésbé ismert és népszerű a termelt fajták közül, ami ugyan szintén elég tartós, de lazább lombozata és lágyabb tűi miatt kevés díszt bír el.

„2006 tavaszán ültettem az akkor 3 éves, 20 centiméteres facsemetéket, melyek mostanra nőttek meg 180-200 centis, eladható magasságúakra” – mutat körbe portékáján a Zala megyéből érkezett Németh Miklós, aki 30 éve foglalkozik fenyőfatermesztéssel; 12 hektáros gazdaságán luc-, ezüst-, fekete és Nordmann- fenyő cseperedik, hogy aztán a főváros Batthyány terén és óbudai vásári forgatagában találjon vevőre a karácsonyi ünnepeket megelőző három hét alatt. „A fák 70-80%-a az utolsó napok hajrájában talál gazdára, mindenki kivár, aki nem tudja hol tárolni, nehogy a meleg szobában leperegjenek a tűlevelek” – ecseteli a vásárlási szokásokat a 24 éve állandó helyen áruló férfi. Nála az ezüstfenyő és Nordmann, azokból is a másfél méteres a legkelendőbb. A 3-4 méteres fákat elsősorban a nagy belmagasságú lakásokba veszik, illetve templomokba kerülnek, a nyugdíjasok pedig egyre inkább csak a 350-500 forintos fenyőfacsokrokat vásárolják, s már nem csak díszítésnek asztalra, ajtókeretre, hanem fa helyett.

A hazai karácsonyfavásárra Dániából 200 ezer tűlevelű érkezik minden évben (mi ugyanennyi luccal látjuk el a németeket, olaszokat). S habár több megkérdezett árus lekicsinylően nyilatkozott az északi Nordmannok tartósságáról, a placcokon jóval terebélyesebbnek, élénkebb színűnek tűntek magyar társaiknál. Hiába vágták ki őket már akár egy hónappal korábban, szebben virítanak a „gúnárnyakú”, azaz alul terebélyes, de föntebb ritkásabb levelű hazai fáknál.

Föltűnt, hogy az általunk bejárt árusítóhelyeken jóval kevesebb földlabdás, újraültethető fát kínáltak idén, mint akár tavaly. A Zalából, Somogyból, Vas megyéből érkező kistermelők elmondták, visszaesett a kereslet, míg korábban fejenként 100-150-nel érkeztek, most csak 5-10-et hoztak mutatóba. Ennek okait Gyergyák Lajos a fákat ért sokkal magyarázza: „Ezek a növények beállnak egy téli, nyugalmi állapotba, aztán bekerülnek egy meleg helyre, amit nagyon nehezen viselnek. Ha valaki fokozatosan szoktatja a fenyőt a meleghez, akkor van esély a túlélésre, de általában ez akkora megrázkódtatás, amit nem bírnak ki a fák.”

Mennyibe kerül?

Luc: 1500-2500 Ft/m

Ezüst: 4000 Ft/m; 
gyökeres (földlabdás): 6500 Ft/db

Fekete fenyő: 4000 Ft/m

Nordmann: 6000-8000 Ft/m;  
gyökeres (földlabdás): 8000 Ft/db

Műfenyő: 180 cm/8000-12 000 Ft

Fenyőfarendelés webshopból:
4900–74 900 Ft/db mérettől és fajtától függően

 

Téveszme
Sokan azért nem vesznek élő fát, mert azt gondolják, ezzel ártanak környezetüknek. „Az árusokhoz kerülő fenyőfák mind karácsonyfatelepekről kerülnek ki, erdőből egyáltalán nem vág ki fát senki ilyen céllal. Ezeket mindenképpen kivágják előbb-utóbb, erdő soha nem lenne belőlük. A műanyag fa viszont, ha néhány év múlva kidobjuk a szemétbe, nem fog lebomlani, szemben az igazi karácsonyfával, amiből lehet komposzt vagy tüzelőanyag is akár” – mondja Gyergyák Lajos, a Zalaerdő Zrt. erdőművelési ágazatvezetője.

 

1,8 millió
fenyőfát állítanak karácsonykor a magyar családok, ebből 1,6 millió a hazai gazdaságokból – összesen 2500 hektáros területről – kerül ki.

 

Az ország karácsonyfája
30 kg-os csillag alakú dísz került az ország 19 méter magas, 2 tonnás karácsonyfájának tetejére, melyet Vízkeresztig teljes pompájában csodálhattunk meg a fővárosi Kossuth téren.

 

Tűzifából épült az Erzsébet téri karácsonyfa- installáció.
A Hello Wood csapat 5000 darab, 150 mázsányi tűzifából emelte a 4,5 méter széles, 11 méter magas karácsonyfát.

Címkék: karácsony-advent

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!