Ismét sikerült betömni egy piaci rést. Bár tavasszal még csak bérírók töltötték ki fusiban a pedagógusok által kötelezően leadandó portfóliót, mára már egységcsomagban árult kitöltési segédletet is lehet szerezni, viszonylag borsos áron.

 
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI

„Engedje meg, hogy megfogjuk a kezét és végigvezessük a pedagógusportfólió-készítés rögös útján!” Sablonok, útmutatók, minták egy életút bemutatásához, 5390 forintért. Ezt kínálja egy, a pedagógusok interaktív továbbképzésével foglalkozó honlap azoknak, akik november 30-ig szeretnék elkészíteni portfóliójukat. A procedúra immár hivatalosan is kezd átmenni a vicc kategóriába: tanárok számára készült megvásárolható segédanyag ahhoz, hogy magasabb bérkategóriába kerülhessenek?

Szabály, hogy mindazok, akik szeretnének magasabb fizetési kategóriába kerülni (és többéves tapasztalattal, illetve szakvizsgával is rendelkeznek), portfóliót kell, hogy készítsenek tevékenységükről – ez a pedagóguséletpálya- modell egyik leglátványosabb eleme. Bevezetésekor ugyanis a gyakornokok kivételével mindenkit a Pedagógus I. kategóriába soroltak, ahhoz pedig, hogy magasabb „szintre” kerülhessen valaki (és így magasabb fizetéshez jusson), kötelező volt kitöltenie portfólióját.

A rendelkezést sokan – megannyi tanítással eltöltött év után – megalázónak érezték, bár kétségtelen, hogy a dokumentum tekinthető egyfajta visszaigazoló-ellenőrizhető programnak is az egyes pedagógusok tevékenységéről, ugyanis egy-egy portfólióban a tanároknak szakmai életútjuk mellett vallaniuk kell az iskolán belüli tevékenységükről, tanítási módszereikről és más szakmai kérdésekről is.

Áprilisban még arról szólt a fáma, aki mégsem biztos abban, hogy képes maga kitölteni a kérdőívet, az fogadhat bértollnokot, aki már 6-7 ezer forintért megírja helyette a portfóliót. Mostanra pedig már megvásárolható az interneten is a segédanyag, ami megmondja, mit kell tenni. Az Oktatási Hivatal álláspontja viszont az: a tanároknak nincs szükségük külső segítségre a portfóliójuk összeállításához, ugyanis ahhoz minden információt és segítséget megad a szaktárca.

De a helyzet így is abszurd: egyre többen érzik úgy, hogy nevetségessé teszi őket az eljárás. Nem elég, hogy sokszor évtizedes tapasztalataikról olyan kérdések megválaszolásával kell tanúbizonyságot adniuk, hogy például milyen szakmai hiányosságaik és erősségeik vannak saját bevallásuk szerint, ráadásul mindezt akár fél évig is eltartó munkával kell előállítaniuk. Ám az egész komolyságát most az is aláássa, hogy immár kitöltési segédlet is vásárolható az elkészítéshez. Ráadásul ajándék kupon jár hozzá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!