Már meg is kezdték a mára meghirdetett, a keletukrán megyék elszakadásról dönteni hivatott népszavazást az oroszbarát lázadók, noha Putyin orosz elnök a voksolás elhalasztására kérte őket, és a Kijevet támogató nyugati vezetők eleve illegitimnek minősítették a referendumot, így nyilatkozott a német–francia csúcson Angela Merkel kancellár és François Hollande államfő is.

 
 

A szavazást a jelentős számú oroszajkú népesség által lakott két megyében, Donyeckben és Luhanszkban rendezik, amelyet több hete a szakadárok ellenőriznek.

Teljesen bizonytalan, hogyan, milyen körülmények között zajlik majd a voksolás. Azt sem lehet tudni, hogy az ukrán hadsereg igyekszik-e újabb támadásokkal nehezíteni a szakadárok dolgát.

Még pénteken a délukrán Mariupolban legalább heten haltak meg, amikor az ukrán biztonsági erők támadást intéztek egy rendőrkapitányság ellen. Az ukrán belügyminiszter szerint a rendőrök kértek segítséget a katonaságtól, ezzel szemben a helyi lakosok azt állítják, a rendőrök oroszbarátok voltak, és az ukrán katonaság akciója ellenük irányult.

Ám akármi is lesz a referendum végeredménye, Angela Merkel német és François Hollande francia államfő közös nyilatkozatban nevezték törvénytelennek magát a népszavazást. Szerintük Ukrajna stabilitása attól függ, hogy sikerül-e megtartani a május 25-i államfőválasztást. Egyúttal felszólították Oroszországot, hogy csökkentse az ukrán határ térségében állomásozó csapatainak készültségi szintjét. Moszkva még nem reagált, így csak találgatni lehet, hogy mit akar Putyin. A békülékeny gesztusokkal egy időben a Krím „hazatérését” köszöntötte Szevasztopolban.

Ugyanakkor Hague brit külügyminiszter azt mondta a Daily Telegraphnak, hogy Putyin a jelek szerint olyan erőket engedett szabadjára, amelyeket mostanra nem tud ellenőrzése alatt tartani. Mindeközben Turcsinov ideiglenes ukrán elnök közölte, lát lehetőséget az ország decentralizálására.

Megszüntetné az Oroszországtól való energiafüggőséget hosszú távon Európa és az USA. Az Independent úgy tudja, a jövő hónapban a G7 országok vezetői aláírják azt a dokumentumot, amely szerint télen segítenek Ukrajnán, ha Oroszország nem szállít számukra gázt. A hosszú távú tervek alapján pedig úgy szüntetnék meg az energiafüggést, hogy új cseppfolyós gázterminálok építését támogatnák, s az USA feloldaná a palagáz exporttilalmát. Az EU mindeközben új gázvezetékekbe ruházna be.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!