Szélsőjobbos fiatalok tüntettek tegnap a cigányok ellen Szófiában, míg bolgár nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülést tartott, hogy az egy hete tartó erőszakhullám következményeit megtárgyalja. Az indulatok azután szabadultak el, hogy egy roma maffiózó a múlt héten halálra gázolt egy bolgár fiút.

 
Szélsőjobbos fiatalok tüntettek tegnap a cigányok ellen Szófiában

A baleset helyén még múlt vasárnap kétezres tömeg gyűlt össze Kirill Racskov, a politikával is kacérkodó „Cigánycár” háza előtt, akinek ténykedése felett a rendőrség rendre szemet huny. Azóta az ország tucatnyi városában tüntetnek a cigányok ellen, a demonstrációk gyakran zavargásba torkollanak.

A Bulgáriában történtek nem egyediek: a térségben egyre súlyosabbak az etnikai ellentétek. Tavaly a francia kormány román és bolgár állampolgárságú romák ezreit utasította ki az országból, ami egy rövid időre az érdeklődés középpontjába állította a kelet-európai romakérdést. A megoldást sokáig az unió romastratégiájában látták, de a magyar elnökség alatt elfogadott dokumentum a várakozások ellenére nem lett több tartalom nélküli politikai szólamoknál.

Közben a helyzet csak romlott. Észak-Csehországban az elmúlt két hónapban többször is egymásnak esett a két közösség. Két hete Varnsdorf városában 500 fős tömeg tüntetett a cigányok ellen, a romák ellen induló embereket csak a kommandósok tudták feltartóztatni.

A magyarországi események, például a roma sorozatgyilkosságok, a gyöngyöspatai „járőrözések” is ebbe a sorba illeszkednek. De ide sorolhatóak azok a szlovákiai települések is, ahol falat húztak a többségi társadalom és a cigányok lakta városrészek közé. A Vajdaságban is, ahol szerbek, magyarok, horvátok és cigányok élnek, hétről hétre hallani „etnikai alapú incidensekről”. A legutóbbi temerini esetnél a hatóságok már igyekeztek titokban tartani az érintettek nemzetiségét, de a szerb sajtó szívesen emlegeti, hogy a verekedők rendszerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai.

Az ellentétekből a szélsőjobboldali mozgalmak húznak hasznot. Ebben a legérdekesebb, hogy a nyugat-európai szélsőségesekkel ellentétben, akik – mint a norvég tömeggyilkos Andres Behring Breivik – egy új keletű társadalmi jelenség, a bevándorlás ellen tiltakoznak, a keletiek letűnt és rossz emlékű ideológiák újratöltött változataival próbálkoznak, ám a megoldatlan cigánykérdés miatt mégis egyre nagyobb teret nyernek a nemzeti politikában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!