Norvégia gyászol, az ország lakóin a döbbenet az úr: több mint kilencven embert gyilkolt le egy merénylő, aki előbb Oslóban hajtott végre súlyos robbantást, majd egy ifjúsági összejövetel résztvevőire nyitott tüzet egy szigeten. A norvég kormányfő, Jens Stoltenberg arra kérte az ország lakóit, hogy legyenek erősek, ne féljenek.

Anders Behring Breivik 32 éves bionövénygazda. Két engedélyezett lőfegyvere van, egy lövészklub tagja. „Jobboldali keresztény fundamentalista” és a „multikulturális társadalom ellensége, nacionalista” – írja magáról a közösségi oldalakon. 92-szeres gyilkos.

- – Kép 1/7

„Egy ember, aki hisz, ugyanolyan erős, mint százezer, akinek csak érdekei vannak” – írta ki Anders Behring Breivik a Twitter-oldalára néhány nappal a kettős merénylet előtt. Ő a gyilkos, aki még tegnap beismerte tettét a rendőrségi kihallgatáson: ő robbantott az oslói kormánynegyedben, mely során 7 ember vesztette életét, majd két órával később legalább 85 fiatalt lőtt agyon az Utoya-szigeten, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában összegyűlt több száz résztvevő közül.

A férfit erős szálak fűzték a norvég szélsőjobbhoz – adta hírül a norvég TV2. A magas, szőke, tipikusan skandináv Breivik két engedélyezett lőfegyverrel is rendelkezett, és egy lövészklub tagja volt. Tudni lehetett róla, hogy szívesen vadászik és a World of Warcraft háborús játék híve volt. Magát nacionalistaként, a multikul­turalizmus ellenségeként jellemezte, és még a közösségi oldalakon is hangsúlyozta keresztény és konzervatív beállítottságát. Facebook-profilját az „ellentmondásos tartalmak” miatt hétfőn törölték.

Egy iszlámot kritizáló oldalra azt írta fel: a multikulturalizmus maga a „kulturális marxizmus” és „Európa-ellenes gyűlöletideológia”. Breiviknek elege lett abból, hogy a kormányzó Munkáspárt „túl engedékeny az iszlamizmussal szemben” – véli a VG norvég napilap egyik riportere.

A férfi korábban egy biofarmon dolgozott, 2009-es adóbevallása szerint abban az évben nem is volt jövedelme, és korábban is nagyon szerény fizetést kapott. De nemrég egy zöldségtermesztő vállalkozásba kezdett Breivik Geofarm néven. A vizsgálatok szerint műtrágyából vonta ki a bombához szükséges anyagokat. Ezt támasztja alá, hogy a farm egyik szállítója a rendőrségnek elmondta, májusban 6 tonna műtrágyát rendelt tőle Breivik.

Péntek éjjel a rendőrség bejutott Breivik – a norvég főváros nyugati részén fekvő – lakásába, lefoglalta a számítógépét, de az oslói rendőrfőnök, Sveinung Sponheim szerint egyelőre „nem tudnak többet róla, mint amit a média összehordott”. Sponheim a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt is elmondta, hogy elképzelhető az is, hogy még egy résztvevője volt a merényletnek, és nem magányos tettesről van szó, de azóta sem derültek ki újabb részletek a férfi feltételezett segédjéről. Arról sem árultak el többet, hogyan vették őrizetbe az ámokfutót.

Annyit tudni csak, hogy Oslo politikai központját hatalmas robbanás rázta meg pénteken fél négykor, a szemtanúk „totális káoszról” számoltak be: az ablakok kitörtek, mindent elborítottak az üvegszilánkok, vérző emberek feküdtek mindenfelé. A férfi feltehetően a miniszterelnöki hivatalt akarta felrobbantani, de a merényletben a pénz- és olajügyi minisztériumok épületei is súlyosan megsérültek.

A norvég NRK televízió tudósítója egy teljesen kiégett autót látott, elképzelhető, hogy abban rejtette el a tettes a bombát. A mentési munkálatok még tartanak, a belváros azóta is le van zárva, csak a rendőrségi ellenőrző pontokon lehet átjutni, de a norvég rendőrség arra kérte az embereket, kerüljék el a kormányzati negyedet.

Miután Oslóban robbantott, a férfi a fővárostól mintegy 40 kilométerre lévő Utoya szigetére kelt ár komppal, ahol a kormányon lévő Munkáspárt ifjúsági szervezete, körülbelül 700 fiatal táborozott. „Telefonon értesítették minket, hogy egy rendőr jön, aki a bombamerényletről akar tájékoztatást nyújtani, és ezért gyűljünk össze” – mesélte a BBC riporterének egy fiú, aki az információs pultnál dolgozott. Mikor megérkezett Breivik, lövöldözni kezdett a tömegben. Sokan a fák és a bokrok közé menekültek, mások a vízbe ugrottak, hogy elússzanak. Breivik először a szigeten lévőket vette üldözőbe, majd azokra is rálőtt, akik már a tóban voltak. Azt ordította, „mind meg fogtok halni!” Egy lány a sziklák közé bújt be, és fojtott hangon hívta fel a családját, hogy segítséget kérjen. A szülei csak annyit tudtak neki tanácsolni, hogy vegye le színes dzsekikét, nehogy kiszúrja az ámokfutó. Többen halottnak tettették magukat: egy 21 éves fiúnak kapóra jött a vérfoltos nadrágja, majd miután Breivik elment, halott társának mobiljával adott magáról életjelet. Az infópultnál dolgozó fiú a vízbe vetette magát, de csak 150 métert tett meg, mert rájött, hogy átázott ruháiban és nehéz bakancsában nem lesz képes átúszni a 800 méterre lévő partig. Visszafordult. Néhány méterre a parttól ott volt Breivik, akinek könyörgött, ne lője le. A férfi elment, de folytatta a lövöldözést, és a fiú golyót kapott a hátába. Utána nem mozdult, hogy halottnak tűnjön.

A szigeten eddig 85 halottat találtak meg, de még emelkedhet az áldozatok száma, a vízben is kutatnak, öt embert még keresnek. A miniszterelnök, Jens Stoltenberg – akinek eredetileg tegnap kellett volna előadást tartania a táborban – így jellemezte az Utoya-szigetet: „a fiatalok paradicsoma, amiből pokol lett”.

A nemzetközi közvélemény megrázták az események. „Személyesen akartam kifejezni részvétemet a norvég népnek. Az események újból arra emlékeztetnek minket, hogy a nemzetközi közösségnek a terrorizmus minden fajtája ellen érdekében áll harcolni. A hírszerzés és a megelőzés terén is együtt kell működnünk, hogy elkerüljük az ilyen szörnyű merényleteket” – mondta Barack Obama amerikai el­­nök. A világ vezetői, az ENSZ és a NATO főtitkára is együttérzésükről és támogatásukról biztosították a norvég kormányt. „Egy kicsi, de büszke nemzet vagyunk. Senki nem fog minket hallgataggá bombázni, senki nem fog minket némává lőni” – jelentette ki Stoltenberg miniszterelnök, de a merényletnek hosszú távú következményei lehetnek az eddig rendkívül nyitott és befogadó norvég társadalomra nézve.

 

Erősödő norvég szélsőjobb

Rendkívül hasonlít a mostani esethez az 1995-ös oklahomai vérengzés, mikor Timothy McVeigh egy kamiont robbantott fel az amerikai szövetségi kormány épülete előtt. A férfi szélsőséges, kormányellenes csoporthoz tartozó, 168 ember halálát okozó akcióját egyedül hajtotta végre, és a norvég ámokfutóhoz hasonlóan ő is műtrágyából állította elő a robbanóanyagot. De Európában ehhez hasonló merényletet ezelőtt sohasem követtek el, ezért is lehet a pénteki robbantás és lövöldözés precedensértékű, ami hosszú távon befolyásolhatja a kontinens biztonságpolitikáját.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) 2010-es jelentése azt írta, hogy napjainkban nincs szélsőjobboldali terrorizmus Európában. De az is kiderült belőle, hogy „bár a szélsőjobboldali csoportok által jelentett fenyegetés önmagában véve jelentéktelennek tűnik, és az általuk elkövetett bűncselekmények száma is alacsony, az a professzionalizmus, amellyel a propagandájukat és szervezeteiket felépítik, arra utal, hogy igenis terjeszkedni akarnak. Ez komoly fenyegetés az EU tagállamai számára.”

A Norvég Rendőri Biztonsági Szolgálat már tavaly arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak aktivitása enyhén nőtt, és ezt várták 2011-re is. Az idén februárban közzétett jelentésük szerint ez a „bizonytalanság fokozódott”. „A norvég szélsőjobboldali aktivisták kapcsolatban állnak a svéd és más európai csoportokkal, például az orosz szélsőségesekkel is” – írták. A beszámoló arra is kitért, hogy az iszlámellenes csoportok főként megemlékezéseken és tüntetéseken okozhatnak majd kellemetlenségeket.

A norvég szélsőjobboldaliak közössége hagyományosan kicsi volt a II. világháború után, de az 1990-es évektől svéd hatásra növekedni kezdett – számolt be róla a BBC a rasszizmusellenes Expo Alapítvány dokumentumaira hivatkozva. Abban az időben Svédországban volt a legerősebb a náci propaganda a világon, amelyik például a „fehér erő zenéjén” át szólította meg az embereket. De az évtized végén a svéd kormány erősen fellépett a nácizmus és a hozzá kapcsolódó bűnözés ellen, ezért a szélsőségesek népszerűsége esni kezdett.

De Norvégiában – ahogy a többi európai országban is – a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség félelmet keltett, ami erősödő rasszizmusban nyilvánult meg, ezért nyertek egyre nagyobb teret a szélsőjobboldali mozgalmak. De az, hogy átlagpolgárok ellen támadnak még a szélsőségeseknél is újdonság.

Sz. Á.

 

Magyar szemmel

A merényleteknek nincs magyar áldozata az oslói nagykövetség szerint, de a Vasárnapi Híreknek két, Norvégiában tartózkodó honfitársunk is beszámolt élményeiről.

A Norvégiában nyaraló Somogyi Andrea az első merénylet idején 15 kilométerre tartózkodott a kormányzati negyedtől, és még onnan is hallotta a robbanást. „Kint pánikhangulat uralkodik, a helyiek félnek attól, hogy a merényletek folytatódnak. A legnagyobb megdöbbenést annak híre váltotta ki a helyiekből, hogy egy norvég származású férfit gyanúsítanak elkövetőként” – mondta. Andreától megtudtuk azt is, hogy a helyi híradók kérték a lakosságtól, csökkentsék mobiltelefon-forgalmukat. A tragikus eseményekről szóló hírműsorokról pedig azt érzik az ország polgárai, nem értesítik mindenről őket, péntek este még hírzárlat volt, ezért a halottak számáról csak szombaton értesültek.

Balla Zoltán mérnök Oslo belvárosában bérel egy garzont fél éven át munkája és tanulmányai miatt. Pénteken délután hazafelé tartott, mikor meghallotta a detonációt, aztán meglátta a centrum felett kavargó sötét füstfelhőt. Először ösztönösen el akart indulni a füst és hangok felé, de aztán rohanó embereket látva, inkább hazafelé vette az irányt. „Norvégia békés ország, NATO tagállam, kicsi a népesség. Itt még az 1990-es évek elején volt skandináviai neonáci gyilkosságokat is hamar felgöngyölítették” – így próbálta mégis elhessegetni a merénylet gondolatát, mondta el a VH megkeresésére.

„A norvégiai kettős merénylet azt mutatja, hová vezethet, ha az emberek torz módon gondolkodnak; az áldozatok nagy száma és fiatal kora talán elborzasztja a gyűlölettel élőket” – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Magyarország leendő norvégiai nagykövete az MTI-nek. „Egy ilyen esemény alkalmas lehet arra, hogy azok, akik Magyarországon valamiféle gyűlölettel telve élnek, gondolkodnak és viselkednek, szembenézzenek indulataikkal és azzal, hogy ilyen embertelen cselekedetet nem vállalhatnak” – véli a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, aki rámutatott, párhuzamot lehet vonni az itthoni romák helyzetével. Jeszenszkyt kilenc másik diplomatával együtt éppen pénteken nevezték ki nagykövetté, várhatóan szeptember elején utazik a norvég fővárosba.

A magyar kormány részvétét fejezte ki az áldozatok családja és az egész norvég nemzet felé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!