Kegyetlen tréfát űz velünk a január: a kezdetben tavaszias időjárásnak köszönhetően az allergiásoknak hamarabb kell szembenézniük a pollenekkel, de még csak most jön a farkasordító hideg, amit mindannyian megszenvedünk.

 
A hét közepén a hóval borított helyeken éjszakánként -20 fokra is számíthatunk.

Retteghetnek az allergiások, megjelent a mogyoró és az éger a csapdákban. Mivel tavaly decemberben és idén januárban is szokatlanul magas volt a hőmérséklet, emiatt pedig elmaradtak a fagyok, ezért a két korai allergén virágpor – igaz, csak néhány szem – magját már felfedezték a pollencsapdákban. Szerencsére egyelőre csak alacsony koncentrációban, ezért a betegek a tüneteket még nem érezhetik magukon, ám a megelőzéssel már számolniuk kell. Mindenkinek, akit ez a probléma érint, érdemes már most elkezdeni a felkészülést a korai pollenszórás hatásainak mérséklésére, az ÁNTSZ pedig a mogyoró pollen allergiában szenvedőnek azt javasolja, hogy kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát. A mogyoróallergiának két fajtája van, a gyakoribb a nyírfa, tölgy, éger, gyertyánfa pollenje által kiváltott allergiával társul, és enyhébb tüneteket okoz, elsősorban az ajkakat, a nyelvet, és a torkot irritálja. Ennek hatásait hamarosan, szokatlanul korán érezhetik majd az érintettek.

Akik viszont nem a pollenre, hanem magára a mogyoróra (és a hozzá hasonló élelmiszerekre, például a mandulára, dióra, földimogyoróra, pisztáciára) allergiásak, azoknak egész évben fokozottan kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a számukra veszélyes ropogtatni valókat, ugyanis sokkal súlyosabb reakciókra számíthatnak. A mogyoróallergiába bele is lehet halni, ha túl nagy mennyiségben jut a szervezetbe, vagy ha nem érkezik időben a segítség.

Egy kis enyhülést jelenthet az aller­giá­soknak a jövő heti időjárás, de cserébe alig látjuk majd a napot, és rettenetes hidegek jönnek a Szibéria felől áramló légtömegekből. Ma még száraz, de a tegnapinál már hidegebb időre számíthatunk, hétfőtől pedig fokozatosan tovább esik a hőmérséklet. A hét közepén már nap közben is csak -6, -10, éjszaka pedig akár -13, sőt, hóval borított helyeken -20 fokra is számíthatunk, erős északkeleti széllel kísérve. Ráadásul havazás is jöhet.

Mivel az érkező hideg levegő páratartalma kezdetben alacsony lesz, nyálkahártyáink kiszáradhatnak, ez pedig fokozhatja a köhögési ingert. Ám még ennél is jobban kell figyelnünk a kihűlésre – nem csak éjszaka, de napközben is készüljünk fel a zimankóra. Mivel hidegben a szervezet legfontosabb feladata a test hőmérsékletének fenntartása, ezért a végtagoktól eltereli a vért a központi szervek, a szív, az agy és a tüdő felé. Nem lehet elégszer elmondani: a réteges öltözködés ezekben a napokban létfontosságú lehet, de a meghűlés biztosan megelőzhető így. A kesztyűt, sálat semmiképp se felejtsük otthon, és vastag zoknit is húzzunk, a kihűlés ugyanis mindig a végtagoknál kezdődik. A sapkát se felejtsünk el felhúzni, mivel nagyon sok hőt veszítünk a fejen keresztül. Jó tanács még, főleg nőknek: 0 fok alatt kerüljék a vizes bázisú hidratáló arckrémeket, vagy legalább várjanak 15-20 percet, mielőtt az utcára lépnek, mivel a nem tökéletesen felszívódott nedvesítőanyagok a nagy hidegben megfagyhatnak, és így roncsolhatják a bőr kötőszövetét, valamint hajszálértágulatot okozhatnak.

A hét végén lassú felmelegedés indul, aminek viszont az allergiások nem örülhetnek majd, mert bár most némileg megállt a pollenszóródás, az enyhülő időjárás kedvez majd a virágporoknak.

A rendszeres hóesés, a hideg idő és a hóágyúzás nyomán teljes hosszában síelhető a hét végén a kékesi déli sípálya. A csaknem két kilométer hosszú pálya mentén, a felvonók mellett Mátraházától síbuszok is szállítják a látogatókat – közölte Belencsik László, a síközpont üzemvezetője. A Mátraházáról Kékestetőre vezető bekötőutat szombatra és vasárnapra lezárták, így Magyarország leghosszabb sípályájának a tetejét csak a folyamatosan közlekedő buszokkal lehet megközelíteni. (MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!